Dani otvorenih vrata Muzeja “Alija Izetbegović”

alija

SARAJEVO – Povodom 88. godišnjice od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u Muzeju “Alija Izetbegović” 5. i 6. augusta u Sarajevu održani su “Dani otvorenih vrata”, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Direktor Muzeja “Alija Izetbegović” Adnan Žiško kazao je da će muzej večeras biti otvoren do 22.00 sata za sve posjetitelje, te da je ulaz slobodan.

“Kada je u pitanju program tokom ‘Dana otvorenih vrata’, ove godine smo imali ljetnu školu unaprijed na dogovorenim terminima gdje smo održali radionice i gledali dokumentarne filmove o Aliji Izetbegoviću. Dani otvorenih vrata su pomjereni ove godine jer se inače obilježavaju povodom rođendana Alije Izetbegovića, a kako taj datum 8. august ove godine pada na bajram, pomjerili smo Dane otvorenih vrata nekoliko dana ranije”, pojasnio je on.

Dani otvorenih vrata već su postali tradicionalni i održavaju se obično od 8. do 10. augusta. Kula ploča je dio muzeja posvećena životu, liku i djelu Alije Izetbegovića.

“Svi posjetioci u Kuli ploča mogu vidjeti stalnu postavku o životu i djelu Alije Izetbegovića. Također, ove godine smo iznijeli i neke nove eksponate koje smo prikupili tokom godine. Radi se o rukopisima, zapisima rahmetli predsjednika, kao i o nekim iskaznicama. U dijelu muzeja posvećenom Aliji Izetbegoviću kao vrhovnom komandantu Armije RBiH, ove godine također se mogu vidjeti novi eksponati i fotografije”, rekao je Žiško.

On je istakao da je broj posjeta muzeju zadovoljavajući, te da je prošle godine, za “Dane otvorenih vrata”, muzej posjetilo oko 1.200 građana.

Žiško je ovom prilikom pozvao i studente, posebno političkih nauka i historije, da se služe materijalom iz muzeja, te da je muzej na usluzi svim studentima, magistrantima i doktorima nauka.

“Muzej radi i na drugim projektima poput dokumentarnog filma koji će se raditi povodom 30. godišnjice od Sarajevskog procesa. Projekat ‘Govorna historija’ također je već uveliko zaživio, a naravno, tu je i niz manifestacija koje će se održati povodom desete godišnjice smrti Alije Izetbegovića”, izjavio je Žiško.

(AA)

954 Posjeta 2 Posjeta danas