Sušić: Igraćemo riskantnije nego ikada

utakmica

Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić jučer je bio među zvanicama koje su stigle da pogledaju otvaranje trenin centra u Zenici. U društvu pomoćnika Borčeta Sredojevića, te kapitena Emnira Spahića i igrača Senada Lulića, selektor je obišao obekat koji će u budućnosti koristiti reprezentativci BiH.

Reprezentacija ostaje u Sarajevu

“Do kraja kvalifikacija sigurno nećemo koristiti ovaj trening-centar. Za ovu utakmicu svakako je bilo prekasno, a ostao je još Lihtenštajn poslije Slovačke”, kaže Sušić i dodaje kako nema razloga da se mijenjaju običaji.

“Poslije kvalifikacija ne znam šta će se dešavati, ali zašto da ne. Međutim, u ovom trenutku ne bih da govorim o tome.”

Selektor dodaje kako je otvaranje trening centra N/FSBiH obezbijedio reprezentativnim selekcijama uslove kakve imaju selekcije iz regiona…

“Dobra je stvar što i mi imamo centar. Bili smo jedna od rijetkih reprezentacija koja nije imala svoj centar. Poslije renoviranja stadiona Bilino polje, sad smo dobili i sve uslove za normalno treniranje. Kad samo pomislimo kako je to sve izgledalo prije dvije godine, onda treba biti pošten i stisnuti ruku ljudima koji su sve ovo napravili – našem Savezu, UEFA, FIFA, ali i načelniku Zenice Husejinu Smajloviću, koji je mnogo toga uradio da se reprezentacviji stvore optimalni uslovi, ali i svim ljudima koji su se bavili ovim. Svaka im čast”, kaže selektor našeg tima, koji je zadovoljan objektom, ali upozorava.

“Uslovi su odlični, ali najvažnije je pronaći ljude koji će to znati održavati. Zgrada kao zgrada je fantastična, ali teren je najbitniji. Sve je novo, ali teren će biti često korišten i treba ga znati održavati”, tvrdi Sušić, koji je već mislima u Zenici, ali ne na trening-centru, već na Biluinom polju, gdje će 6. septembra izvesti 11 zmajeva protiv Slovačke.

“Nama je prva utakmica itekako važna i o Žilini ne želim još da razmišljam. Mi trebamo dobiti Slovake u Zenici i uradićemo sve da tako i bude. Vjerujem da će utakmica biti otvorena od samog početka, jer sumnjam da će Slovačka doći da se brani, jer im bod ne znači ništa. Međutim, mi moramo dati sve od sebe da čuvamo loptu toliko dugo, pa da ih prisilimo da se oni brane. Jedna ekipa se zatvori, kad je druga primora na to. Ako budemo čuvali loptu u svom posjedu, onda će Slovaci biti primorani da se brane.”

Sušić dodaje i to kako mu je žao što protiv Slovaka neće biti povrijeđenog Zukanovića, koji je do sada bio standardan na poziciji stopera, ili lijevog bočnog. Njega će u timu zamijeniti, kako nam je selektor priznao, Ermin Bičakčić, koji je debitovao protiv Amerike u porazu od 4:3, a koji je dobio prednost ispred Borisa Pandže i Tonija Šunjića.

“Šteta je zbog Zukanovića, jer je dobro igrao, a šteta je što u vatru moramo gurnuti i momka koji ima samo jedan nastup za reprezentaciju i to prijateljsku”, kazao je Pape, koji će na teren poslati 11 igrača koji imaju najviše utakmica u nogama.

“Moram postaviti takvu ekipu, jer priotiv Slovaka mi trebaju igrači koji su u formi. Može se desiti, zašto to ne bih priznao, da igramo bez klasičnog defanzivnog veznog. Da u timu budu i Misimović i Pjanić i Medunjanin. Želim da imamo loptu, da je čuvamo, da kombinujemo i znam da se može desiti da primimo gol, ali na terenu ću imati igrače, koji svakojn ekipi mogu dati najmanje dva ili tri pogotka.”

Sušić je svjestan kako će najveća opasnost po gol Begovića prijetiti od Mareka Hamšika, koji je za vikend briljirao u dresu Napolija, sa dva postignuta pogotka. Međutim, ne boji se…

Ne boji se Hamšika

“Hamšik je kvalitet, ali razgovaraću i sa stoperima našim. Kad on krene neko će izlaziti na njega, a drugi će čuvati centarfora. Međutim, mislim da će on više voditi računa o našim napadima, jer imamo podjednako kvalitetne igrače u vezi. Uostalom, igraćemo riskantno i kao nikada do sada ofanzivno. Mi moramo pobijediti i što prije dati gol, kako bismo prebrinuli sve brige. Ako u tome uspijemo, ne sumnjam u osvajanje tri boda.”

Na kraju, Sušić kaže kako nema brige oko forme naših igrača, jer su svi standardni. Džeko počinje utakmice u Cityu, Ibišević je stalno strijelac, Pjanić je dokazao genijalnost protiv Verone, Misimović i Medunjanin igraju, kao i Lulić, Spahić, Bičakčić…

“Svi su sjajno počeli sezonu i svi su, što je najbitnije, standardni u svojim klubovima. Naravno, ako želimo dobiti, svi moramo uložiti maksimalan napor. Svi moraju učestvovati u tome da što prije damo gol i da što prije vratimo loptu, čim je izgubimo”, kaže nam selektor našeg tima Safet Sušić, koji je jučer obavio prvi trening sa ekipom.

Izostali su tek Edin Višća, koji je sinoć imao utakmicu, te Edin Džeko, čiji se dolazak očekuje, a prvi put sa timom je radio i Izet Hajrović, novo ime na Sušićevom spisku.

791 Posjeta 1 Posjeta danas