MOJ UCITELJ

Kategorija: Kemal Mahic    
    Objavljeno subota, 03 Oktobar 2009 22:51
    Klikova: 2067

Kemo naslovna

“Ako ucitelj voli svoj posao,on je dobar ucitelj. Ako ucitelj voli ucenika kao otac i majka,on je bolji od onog ucitelja koji je procitao sve knjige,ali ne voli posao ni dake.Kad ucitelj sjedini ljubav prema poslu i prema ucenicima,on je savršeni ucitelj!

Lav Nikolajevic Tolstoj

5 oktobar-Medunarodni Dan ucitelja

Nakon Dana žena,majki,zaljubljenih,rudara,vatrogasaca…dobili smo i Dan ucitelja.Ovo je prilika da se svi podsjetimo naših prvih ucitelja i svih onih nastavnika sa kojima smo se susretali.U tom sjecanju vidim naše slike kada smo prvi put ušli u ustanovu koja se zove škola.

Na toj slici vidim djeciju radost koja je lepršava,nevina,iskrena.Vidim i osjecaje ponosa naših roditelja sa znacima tjeskobe,kako ceš se snaci u toj velikoj zgradi koja je daleko od majcinog krila i umilne rijeci.U to neizvjesnosti pojavljuje se ON-Tvoj ucitelj! Pogled mu je blag,smirujuci.Njegov osmjeh odnosi sve nedoumice.

Njegov zagrljaj vas uvjerava da ce buduci dani biti kao pjesma!U ocima majke vidim suzu,grlo joj se suši a srce hoce da iskoci.Postepeno Tvoj ucitelj postaje druga majka.Pominješ ga uvijek. A Tvoj ucitelj pun ljubavi.Za sviju.Za svakoga. On radi najplemenitiji poziv što postoji. On je nada svijeta.

Zato mu upucujem ove rijeci: Tebi,neimaru,graditelju svijeta Tebi,pioniru,svega što smo voljeli Tebi,krcitelju novih puteva Tebi,koji si neumoran Tebi,koji koristiš bolovanje samo ako si ozbiljno bolestan, Tebi,koji si izgradio svoj spomenik djelom Tebi,koji živiš na usnama svojih ucenika Tebi,koji si castan Tebi,skidam šešir Tebi,ucitelju moj!

Ovaj tekst posvecujem IBRIŠIMU /Ahmeta/ HRNJICEVICU,mome ucitelju.

Na slici su odlicni ucenici IV razreda O.Š.Ljubuški-1959 g.

Stoje:Ceric/Hasana/ Mirsad,Mahic/Hasana/ Kemal,Ljilja /Mate/ Škegro-Vokic,Ašik /Osmana/ Sanija,Mesihovic/Hafize/ Mirjana,Omerhodžic /Smaila/ Ferhat,Mahic /Hame/ Ahmed

Cuce:Cerimagic/Šerifa/ Azemina-Prlenda,Ibrišim Hrnjicevic,Gordana/Jure/ Gordana-Andelic,Sadikovic /Aziza/ Sašenko.Na fotografiji nedostaje Biuk/Josipa/ Ante-Tonco.

U pozadini je spomenik antifašistickog rata u parku preko puta Osmogodišnje škole!

Kemal Mahic

2620 Posjeta 1 Posjeta danas