SUSRET ZA NEZABORAV

    Kategorija: Kemal Mahic    
    Objavljeno ponedjeljak, 28 Decembar 2009 13:20
    Klikova: 1104

Kemo naslovna

Krajem prošle sedmice Sarajevo i Bosna i Hercegovina su bili centar kulturnih događaja „prvog stepena“.Kulturni Centar  „Andre Malraux“je dio organizacija izložbe fotografija pod nazivom „Naša prica“ koja traje do 5 januara. Autori fotografija su bili svjedoci rata u Bosni i Hercegovini.

Također je odrzani orugli sto pod nazivom“Zašto smo u Sarajevu“.Među gostima su bile svjetski poznate zvijezde glumica Jane Birkin i umjetnik Enki Bilal, koji potpisuje plakat ove izložbe.Svoje fotografije je izložio naš ljubušak Tarik Samarah.
      Posebno uzbuđenje za nas, dr. Halida Sadikovića,ing. Ahmeta Mahića i moju malenkost je bilo gostovanje u Sarajevu Enki Bilala (1953) svjetski priznatog strip autora čija djela u svijetu dostižu tiraž do 200 000 primjeraka! Posjetili smo Francuski kulturni centar više puta  kako bi obezbjedili susret  sa Enki Bilalom.

Razlog tome je činjenica da je otac Enki Bilala (Hamo Bilal) rođen u Ljubuškom  1910. Bio je učesnik NOR-a, te je kao borac završio u Titovoj gardi radeći na dvoru kao krojač Titovih odjela i uniformi. Nakon izvjesnog vremena Hamo Bilal je emigrirao u Francusku. Supruga (Čehinja) je ostala u Beogradu sa djecom Enesom (Enki) i Enisom.Ubrzo je došlo do spajanja porodice u Parizu, gdje i danas živi Enki Bilal.

Otac Hamo Bilal je umro u Parizu 1990 godine. U Ljubuškom je živjela do smrti,njegova tetka Ćelebija Prolić supruga Hasana „Prole“. Stanovala je preko puta Crvenog križa u Ljubuškom.
Ostvarili smo susret sa  legendom svjetskog stripa Enkijem na salonu knjige u Skenderiji. Susret je bio srdačan  i prijateljski. Najviše je bio oduševljen susretom „memorijska kartica“ i „krtica prošlosti“ Ljubuškog dr. Halid Sadiković. On toliko poznaje biografiju Enki Bilala da se Enki našalio i rekao:“Vi znate o meni više od mene“. Susretom je bio prezadovoljan naš novi ljubušak u Sarajevu dipl.ing. Ahmet Mahić koji se nedavno vratio iz Pariza gdje je sa suprugom boravio četri godine.

ahmed2

Zamolili smo Enkija da sljedeći put kada dođe u Bosnu i Hercegovinu bude naš gost i da ćemo tom prilikom posjetiti Mostar,Počitelj i Ljubuški kako bi on obnovio sjećanja na svoju rodbinu sa očeve strane i momente kada je boravio u Ljubuškom,kao djete,1959 godine.
 Enki Bilal nam je poklonio , bosanski prevod stripa „San monsturma“ sa posvetom. Na 4 strani ovog stripa piše“Mom ocu,djetetu ljubuškog“.Knjigu je štampala tiskara „Grafotisak“ iz Gruda u tiražu od 2000 primjeraka.

Na posveti u knjizi Enki je dr. Halidu napisao:“ za Halida , ljubušaka“.dr Halid je izjavio : „dirnuli ste me u srce“.
Enki je  prihvatio naš poziv, pa u budućnosti možemo očekivati u njegovim stripovima i neke pejsaže Ljubuškog…
Ovaj historijski susret  ostvarili smo uz pomoć:
-Prevodioca knjige gđica Azre Pite
-prof.Zlate Bušatlije
-g.Šahinpašića
-Francuskog kulturnog centru Andrč Malraux i direktora Francis Bueb. Ovaj susret smo ostvarili radi vas, dragi ljubušaci !
I dalje smo na usluzi!                                                                                           

       

1076 Posjeta 1 Posjeta danas