SIJELO 2010 2.dio

Kategorija: Kemal Mahic    
    Objavljeno četvrtak, 29 Juli 2010 11:16
    Klikova: 909

Kemo naslovna

Poštovani ljubušaci i gosti stranice ljubusaci.com,

Objavljujemo tekst – opis događanja na sijelu u Fejzinoj bašći, na Gožulju

koje je održano 18.07.2010.

ODRŽANA “NOĆ NOĆI”

U nedjelju 18.07.2010 na Gožulju ispred “Fejzine kafane” održano je svečano okupljanje ljubušaka koji žive izvan domovine – Bosne i Hercegovine. Neposredno pred početak skupa Ljubuški je pogodilo veliko nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom i krupom (gradom). Međutim kada se pojavila duga (post nubila phebus) svečanost je mogla da počne. Okupilo se oko 200 građana Ljubuškog koji su se ponovo vidjeli sa onima koje rijetko viđaju.

Svečanost je otvorio Kemal Mahić, predsjednik Skupštine “Udruženja Ljubušaka” u Sarajevu.

U svome obraćanju on je naveo da je ovo već postao tradicionalni susret na kojem se vrši rekapitulacija i valorizacija prethodne godine i određuju budući pravci djelovanja. On se upitao “Da li je Ljubuški ponovo zagrlio” svoje građane koji žive u “dijaspori”ili su se ti zagrljaji sveli samo na one koji su najbliži i najdraži “povratnicima” u svoj grad. Gost iz Sarajeva je zatim ukazao “dijaspori” da su oni ambasadori našeg grada u zemljama u kojima žive. Da bi što “kvalitetnije ” predstavljali Ljubuški oni trebaju biti pošteni, pravedni, fleksibilni, oštroumni i organizovani. Iste karakteristike važe kada je u pitanju predstavljanje ljubušaka u vjerskom pogledu ili u pogledu državljanstva Bosne i Hercegovine ukazavši da su oni “slika svoje zemlje i ona je slika nas.”

U daljem obraćanju pozvani su ljubušaci koji žive u evropskim zemljama da ne “ukaljaju” svoje geografsko porijeklo, svoj nam i svoju državu a u isto vrijeme da grade budućnost sa evropskim vrijednostima ne zaboravivši svoje vrijednosti, svoju pradjedovsku ostavštinu.

U rekapitulaciji prethodne godine rečeno je da su ostvareni zavidni rezultati:

-Formirano je i registrirano “Udruženje ljubušaka” u Sarajevu

-Obnovljena je džamija u Vitini

-Haremi Žabljak i Zorbinovac su dobili novo “ruho” i proces njihove obnove je i dalje u toku

-Poduzete su mnoge humanitarne akcije.

Iza ovih projekata su bili ljudi koje moramo spomenuti:

-Imam Šemsudin Germić, “duhovna vertikala” i božji poklon ljubuškim muslimanima

-g. Faruk Jakić, koji je “umrežio” ljubuške muslimane sa čitavim svijetom

-dipl.ing. Ahmet Mahić koji je najzaslužniji za formiranje “Udruženja ljubušaka” u Sarajevu

-Zatim kompletna malobrojna zajednica ljubuških muslimana. Autor je istakao da osjećamo i vidimo da oni moraju biti savršeni i izvrsni da bi opstali i ostali “svoji na svomu”.

-Priznanje zaslužuje i “dijaspora” bez čije pomoći ne bi bilo ni okupljanja, niti aktivnosti koje se predočavaju prisutnima.

Na kraju je proučena Fatiha svim poginulim u posljednjem ratu (1992-1995) kao i onima koji su pokopani u evropskim grobljima (mezarima). Dijaspora je pozvana da u budućnosti svoje najdraže pokapaju u našem gradu.

Organizatori skupa su obezbjedili za ovu priliku gostovanje istaknutog bh.pisca g. Isnama Taljića. On se obratio učesnicima skupa, istaknuvši da je prijatno iznenađen kako se ljubušaci okupljaju i da sa takvom praksom treba i dalje nastaviti.

Kritički pristup djelu Isnama Taljića obrazložio je g. Dženan Handžić, pomoćnik direktora za nastavu medrese”Osman -ef. Redžović” iz Visokog. On je takođe bio oduševljen radom IZ Ljubuški i druženjem ljubušaka.

Nakon toga je efendija Germić upoznao prisutne sa aktivnostima zajednice u Ljubuškom, poželio snagu i jedinstvo svih snaga za kvalitetnije življenje i duhovnu nadgradnju ljubuških muslimana

Okupljene je zabavljala muzika iz Mostara koja je sevdalinkama i “kolima” razgalila dušu prisutnih. Program je potrajao do ponoćnih sati.

U organizaciji ove noći su učestvovali:

Ef. Germić, dipl.ing. Tarik Mujanović, g. Tadžudin Sadiković, g.Faruk Jakić i ovom prilikom im upućujemo znake zahvale za “Noć noći”

735 Posjeta 1 Posjeta danas