Hrvatski branitelji u BiH: Nama nije zapovijedao Alija Izetbegović, nego Franjo Tuđman!

hvo

Na adrese hrvatskih branitelja u BiH odaslano je rješenje Ministarstva branitelja RH u kojem ih se obavještava da nemaju status ratnog vojnog invalida u RH jer se ne nalaze u Registru hrvatskih branitelja.

Inače, rješenje o načinu stradavanja za ovih 10.009 pripadnika HVO-a potpisao je još 1998. godine kao pomoćnik ministra obrane general Ljubo Ćesić Rojs čime su stvoreni uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Republike Hrvatske. Gotovo 200 pripadnika HVO-a tužilo je Hrvatsku zbog neisplate, po njihovu mišljenju pripadajućih im invalidnina, i do sada im je pravomoćnim sudskim presudama isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna, piše “Slobodna Dalmacija”.

Ako bi svih 10.009 bivših pripadnika HVO-a tužilo Hrvatsku zbog neisplate invalidnina, to bi po računu Ministarstva branitelja hrvatski proračun stajalo oko 60 milijardi kuna. Da izbjegnu nove tužbe pripadnika HVO-a, koji uzgred već primaju invalidnine i obiteljske naknade u BiH gdje su i stvarno stradali, u Ministarstvu branitelja su se odlučili na ovaj korak, da im pismenim rješenjem ukažu kako nemaju status hrvatskoga ratnog vojnog invalida. Rješenja odaslana širom Hrvatske, na uglavnom fiktivne adrese pripadnika HVO-a, u BiH su podignula na noge boračku populaciju kao i predstavnike brojnih udruga. Najavljuju da će podnijeti žalbe na dostavljena rješenja, tvrdeći da oni jesu hrvatski ratni vojni invalidi.

“S nama nije zapovijedao Alija Izetbegović, a ni Atif Dudaković, nego naš vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman i hrvatski generali. Mi pripadnici HVO-a smo hrvatski branitelji samo nikako da dođemo službeno do tog dokumenta iako imamo gotovo sva prava kao i hrvatski branitelji iz Hrvatske”, kaže za “Slobodnu Dalmaciju” pukovnik HVO-a iz 103. derventske brigade koji je još 2001. tužio Hrvatsku zbog neisplate invalidnine, prenosi “federalna.ba”.

Ističe da “zbog spora s Ministarstvom branitelja želi ostati anoniman” te proziva generala Rojsa da zadaću koju je dobio od predsjednika Tuđmana i ministra Gojka Šuška nije do kraja završio. “Predsjednik Tuđman i ministar Šušak su se dogovorili da nama, pripadnicima HVO-a, priznaju status hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra za personal Marinko Krešić izdao nam je potvrde da smo bili pripadnici Hrvatske vojske, a pomoćnik ministra general Rojs nam je dao potvrde o načinu stradavanja. Problem je što nama nije uručio takve potvrde, odnosno što nas nije evidentirao u bazu podataka MORH-a kao hrvatske branitelje”, kaže pukovnik koji je stradao u Posavini.

No, da bi proveli dogovor Tuđman – Šušak, pomoćnici ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić su od stradalih pripadnika HVO-a, njih 10.009, ‘formirali’ fantomsku Specijalnu postrojbu MORH-a 1998. godine. Kako nisu mogli stradati u BiH, gdje su doista i stradali kao pripadnici HVO-a ili pak Specijalne policije Herceg-Bosne, Rojs im je svakom posebno pisao potvrde o načinu stradavanja. U pravili su ‘stradali’ na Južnom bojištu ‘kada je pala granata’ ali i na Istočnom bojištu.

General Rojs je već ranije kazao za “Slobodnu Dalmaciju” da je tu zadaću odradio “na temelju usmenog naloga ministra Šuška”, a koju je on zajedno donio s predsjednikom Tuđmanom. Dakle, nije postojao zakonski okvir da se pripadnicima “sestrinske” formacije dodijeli status HV-a pa je formirana fantomska postrojba MORH-a s falsificiranom dokumentacijom o mjestu i načinu stradavanja.

Inače, kako je u četvrtak rečeno u Ministarstvu branitelja, intencija upućenih rješenja nije da se pripadnicima HVO-a oduzmu mirovine u RH, a koje primaju posljednjih četrnaest godina, nego da se spriječe daljnje tužbe za isplatu invalidnina.

(StarMo)

1064 Posjeta 1 Posjeta danas