Završne pripreme za hadž: U Meku ove godine iz BiH odlazi više od hiljadu hadžija

meka

Posljednjih dana privode se kraju završne pripreme za ovogodišnji odlazak 1.025 hadžija iz Bosne i Hercegovine na najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meku i Medinu, što je jedna od temeljnih islamskih dužnosti.

Riječ je o hadžijama koji sveta muslimanska mjesta hodočaste u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH).

Kako prenosi Agencija Anadolija (AA), na hadž će iz BiH preko turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda, putovati još 58 hadžija, i to u organizaciji ”Biss toursa” iz Zenice, te 50 hadžija preko ”Merkez Oila” iz Novog Travnika.

Prema riječima šefa Ureda za hadž Rijaseta IZBiH Nezima ef. Halilovića Muderisa, sve pripreme u Kraljevini Saudijskoj Arabiji su već završene, a ovih dana privode se kraju i redovni sastanci sa hadžijama po svim muftijstvima.

”Na tim sastancima širom domovine sve hadžije su upoznate sa osnovnim propisima ovog obreda, kao i sa svim tehničkim i zdravstvenim aspektima predstojećeg putovanja. Ove godine poseban akcent je stavljen na instrukcije o tome kako da hadžije budu popisani na predstojećem popisu stanovništva, jer će u vrijeme popisa hadžije biti u Medini i Meki”, rekao je Halilović.

Već drugu godinu Ured za hadž je zajedno sa atašeom za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu organizirao cjelodnevnu edukaciju vodiča i medicinskog osoblja koji će ove godine biti na usluzi našim hadžijama tokom putovanja.

Seminar je održan u Sarajevu u prostorijama Centra za lično i personalno usavršavanje koji su bili partneri u projektu. Otvaranju seminara su prisustvovali i konzul saudijske ambasade u Sarajevu Muhamed el-Fertuši, Abdulaziz Nasir er-Ruhajmi, supervizor za islamske centre pri Ministarstvu za vjerska pitanja, vakufe i da'wu, Turki Fahd el-Burejk, sekretar u kabinetu pomoćnika ministra pri Ministarstvu za vjerska pitanja, vakufe i da'wu, direktor Regionalnog ureda Svjetske omladinske asocijacije Nedwa za Jugoistočnu Evropu Ibrahim et-Turki, direktor Ureda Nedwe u Sarajevu Ibrahim Husić i Senad Ćeman direktor Centra za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU-a).

Učesnicima seminara se prigodnim predavanjem obratio šejh Abdurahman bin Gannam el-Gannam iz saudijskog Ministarstva za islamska pitanja, vakufe i da'wu koji je na osnovu vlastitog iskustva dao konkretne savjete kako uspješno organizirati hadž i pojasnio osnovne šerijatske aspekte obreda.

Tokom seminara se vodila diskusija i o svim drugim detaljima predstojeće organizacije, a vodiči su se sastali i sa glavnim vodičem, Izetom ef. Čamdžićem s kojim su dogovorili konkretne korake koji se trebaju poduzeti u predstojećim danima, dok je sa ljekarima i medicinskim tehničarima radni sastanak održao dr. Merim Omerhodžić.

Prema potvrđenim terminima letenja, svih pet aviona lete sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu, i to: prvi i drugi avion u utorak, 1. oktobra 2013. godine,  treći i četvrti avion 2. oktobra 2013. godine, a peti avion dan kasnije.

1070 Posjeta 1 Posjeta danas