Azem Vllasi: Srpski kriminalci sa sjevera Kosova svete se Srbiji

azemv

Azem Vllasi, poznati kosovski političar, advokat i aktuelni savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove kazao je u razgovoru za (AA) kako posljednji slučajevi nasilja na sjeveru Kosova poput ubistva pripadnika Eulexa iz Litvanije Adriusa Šenavičiusa (35) nadomak Zvečana, ranjavanja njegovih kolega, te eksplozije na sjeveru Mitrovice, predstavljaju dokaz da su ”srpske kriminalne strukture na sjevernom djelu Kosova u panici zbog normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kao i činjenice da će i tamo zavladati zakon”.

To područje je, govori Vllasi, već 14 godina za te kriminalne strukture bilo pravi raj.

”Švercali su, radili su šta su hteli. I sad je tome došao kraj. Tako da je to na neki način osveta strancima i kosovskim vlastima što hoće da normaliziraju stanje na tom delu teritorija Kosova. Srbija je sada, očito, odbacila te kriminalne strukture, tako da se one na neki način i Srbiji svete ovim terorističkim i kriminalnim činovima. Istovremeno, to stanje je posledica. Sam Eulex i međunarodni faktori prisutni na Kosovu i na severnom delu plaćaju ceh činjenice da su se dugo ustezali da i na tom delu uspostave red i zakon. A uspostavljanje reda i zakona na tom delu teritorije Kosova je, ipak, u najvećoj meri zavisilo od međunarodnih faktora, od Eulexa i KFOR-a”, komentira Vllasi u razgovoru za Anadolu Agency.

Nadalje, on tvrdi da je Srbija svih ovih godina podržavala te strukture u nadi da će tako sabotirati nezavisnost Kosova ili makar odcijepiti sjever zemlje.

”Sada kada su iz Beograda videli da je to uzaludan posao i da se taj dio teritorije Kosova mora vratiti pod ustavni integritet Kosova, Srbija je u tom cilju prihvatila razgovore koji se posreduju iz Brisela. Zato se srpski kriminalci sa severa i svete Srbiji… Sve je to sračunato na stvaranje napetosti ne bi li propali izbori na celoj teritoriji Kosova koji su zakazani za 3. novembar. Hoće time da zaplaše i samo srpsko stanovništvo na tom delu Kosova, da se uzdrže od glasanja, da ne prihvate novo stanje gde će se uspostaviti zakon i red. Produžavanje ovakvog stanja najviše odgovara upravo tim kriminalnim strukturama koje i izvode ovakve kriminalne i terorističke akte”, govori poznati političar.

Ističe kako su, bez dvojbe, na potpuno istoj liniji po ovom pitanju institucije vlasti Kosova, Srbije i međunarodne zajednice, te da zajedno osuđuju nasilje.

”Ko će hteti, srpska ili kosovska strana, da izvuvku neke koristi od te nesreće za sebe, to je ona mračna strana političkih manipulacija i ne želim da u to ulazim”, naglasio je.

Odbija da vjeruje kako politika Beograda može biti toliko dvolična da, na jednoj strani, vode pragovore u normalizaciji stanja i sarađuju sa Briselom, a da, na drugoj strani, neki krugovi srpske politike naruče takve terorističke akte da bi držali napetu situaciju.

”To jeste jedna od mogućnosti, ali naprosto zdrav razum odbija da prihvati takve monstruozne scenarije. Inače, poznato je da na političkoj sceni Srbije ima legalnih političkih snaga kao što je Demokratska stranka Srbije (stranka Vojislava Koštunice, op. a.) koja se svim sredstvima opire normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, briselskim razgovorima i sporazumima. Uopšte nije isključeno da takva politička snaga stoji iza ovakvih terorističkih ataka”, rekao je Vllasi, te nastavio:

”Moguće je da je sračunato da se stvori napeto stanje, da se kaže: ‘Vidite kako je napeto, nema tamo šta da traže institucije vlasti Kosova, jer može biti još gore’. Pa onda da i dalje taj dio Kosova ostane kao siva zona nad kojom navodno samo stranci, a mislim na međunarodne komponente prisutne ovde, mogu da obnašaju neku vlast”.

– Podmukla igra iz Srbije –

Ističe da će se u procesu oživotvorenja sporazuma dogovorenih u Briselu i na sjever Kosova ”prostirati kosovska vlast i preuzimati odgovornost za zavođenje reda i zakona, kao i na ostalim delovima Kosova”.

”Ako je to neka podmukla igra nekih krugova iz Srbije, dakle, da stoje iza takvih terorističkih ataka da bi odvratili ili odgodili involviranje kosovskih institucija, odnosno instrumenata vlasti na tom delu teritorije, to je suviše prljava igra”.

(AA)

844 Posjeta 1 Posjeta danas