Lagumdžija: SDP ne prihvata podjelu FBiH; Izetbegović: Zlatko je sklon pretjerivanjima

bakir

SARAJEVO – Gostujući u Dnevniku TV1, zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija polemisali su o prijedlogu za rješavanje presude Sejdić – Finci koji je SDA predstavila tokom sastanka predstavnika vodećih bh. političkih stranaka i Evropske komisije u Briselu.

Izetbegović je istakao da je na sastanku usvojen dobar dio paketa koji je SDA predložila. Prema predloženom rješenju, svaki građanin BiH mogao bi da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH i za Dom naroda Parlamenta BiH.

Kako je pojasnio, odlučeno je da se članovi Predsjedništva BiH biraju na direktan način i to dvojica sa teritorije FBiH, a jedan iz RS, uz brisanje etničkih odrednica.

„Važno je naglasiti da Federacija, kao i RS, ostaje jedinstvena izborna jedinica, te da bi građani Brčko Distrikta mogli odlučiti unutar kojeg će entiteta glasati“, pojasnio je Izetbegović.

 Od samog početka pregovora, kako je naveo, najteže je postići način kako da se izbjegne nametanje izborne volje bilo kojem od konstitutivnih naroda ili grupe ostalih.

Naglasio je da je SDA na sastanku ponudila rješenje.

„Samo jedan dan u četiri godine u FBiH bismo imali dva područja za prebrajanje glasova, koja bi bila podjednake veličine“, rekao je Izetbegović.

Lagumdžija je naveo da SDP BiH u potpunosti prihvata presudu „Sejdić – Finci“, te da njena implementacija mora doći što prije, uz uvažavanje činjenice da svaki građanin BiH ima pravo da bude kandidat na izborima za člana Predsjedništva BiH i za Dom naroda Parlamenta BiH, bez obzira na kojem dijelu teritorije BiH živi.

Takođe, Predsjedništvo treba da se sastoji od tri direktno izabrana člana, pri čemu je jedan iz RS, a dva sa teritorije FBiH.

Podsjetio je Lagumdžija i na dogovor da je FBiH jedna izborna jedinica, baš kao i RS, te da građani koji žive u Brčko Distriktu imaju mogućnost da se opradijele za kandidate koji dolaze iz FBiH ili RS.

Dodao je da bi se legitimni strahovi konstitutivnih naroda i ostalih trebali riješiti kroz elektorski izborni model.

Komentarišući prijedlog SDA, Lagumdžija je istakao da je za SDP BiH neprihvatljiv.

„Za nas ne dolazi u obzir model koji je nuđen u javnosti,  a koji smo mi kolokvijalno nazvali ‘DB’ model, odnosno model Dragana i Bakira. Ako oni žele da krenu tim putem, slobodno mogu ići bez SDP, pa makar mi bili sami protiv svih“, poručio je Lagumdžija.

SDP BiH, kako je naveo, spreman je podržati svaki model, nezavisno od toga ko ga je napravio, pod uslovom da je u skladu sa potrebama BiH, jednakopravnosti građana i naroda na teritoriji naše zemlje.

„Želim jasno i precizno reći da smo odbili svaki razgovor o ‘DB’ modelu, jer smo na kraju vidjeli da su nam gospoda Čović i Izetbegović, odnosno Dragan i Bakir, DB grupa, jasno rekli da su se oko svega složili, samo da postoje male nesuglasice oko karata. Oni bi htjeli da im mi pomognemo u crtanju karata. SDP neće učestvovati u crtanju karata FBiH u dvije farbe –  jednu zelenu, jednu crvenu, plavu i ko zna kakvu. Bez obzira što oni kažu da to nije treći entitet, ja odgovorno tvrdim da, bio ili ne, to je sigurno uvod u jasnu podjelu BiH. Mi u tome nećemo učestvovati“, kategoričan je lider SDP BiH.

Izetbegović, pak, navodi da je „Lagumdžija sklon pretjerivanjima“.

 „To se ne bi moglo okarakterisati kao stvaranje trećeg entiteta. U jednoj jedinica bili bi, recimo, Sarajevo, Zenica, Tuzla… U drugoj je Hercegovina do zapadne Bosne, u kojoj je izbalansiran broj Hrvata i Bošnjaka. Kakva je to treća jedinica u kojoj ima 52 posto Bošnjaka?! Model SDA je razmatran, ali je nažalost Lagumdžija od svega očigledno želio da pravi kampanju. Prema njegovim reakcijama vidjelo se da od toga želi praviti čudo kad se vrati u BiH“, ističe Izetbegović.

Iako na sastanku nije dobio podršku, model SDA je dobar, tvrdi Izetbegović, ali napominje da je bh. liderima data šansa da do 10. oktobra usvoje pomenuti ili traže drugi model.

Osvrnuo se i na elektorski model, koji zagovara SDP BiH.

„SDA je bila protiv. Karikiralo se do te mjere da u jednom dijelu FBiH jedan glas vrijedi kao pet u nekom drugom dijelu. No, možemo ponovo razgovarati o tome, ali ako ima neke razumne preferencijalne elemente. Ostaje prijedlog SDA, protiv kojeg je bio jedino Lagumdžija, sa politikantskim i demagoškim pristupom“, rekao je Izetbegović.

(Tv 1)

1119 Posjeta 1 Posjeta danas