Ogorčeni građanin: S popisnicama ukućani popisivača mogu raditi bilo šta!

popispapiri

Nakon što je Mirsada Adambegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH medijima potvrdila da popisivači materijale nose kući nakon što završe s poslom u toku dana, a da ih potom dostavljaju opštinskim komisijama, Popis monitoru se javio ogorčeni građanin koji je želio ostati anoniman i poslao fotografiju popisnica koje od jučer stoje u njegovoj kući, kao dokaz da je ova tvrdnja netačna.

Uz sliku je poslao i kratak tekst, u kojem tvrdi da popisnice ostaju u kući popisivača, te da ukućani, ukoliko to žele, mogu s njima raditi bilo šta.

Moja supruga radi kao popisivač u općini ********* i sinoć je sobom donijela ispunjene i prazne popisnice koje su i danas ostale u nas kod kuće. Nije istina da su joj rekli da ih mora dostaviti komisiji, sve su popisnice u našoj kući danas dok je ona na poslu i ona uopće ne zna kada ih mora odnijeti u tu komisiju.

U našoj kući živi nas četvero, ima nas dvoje nezaposlenih i dvoje penzionera i kod kuće smo sada cijeli dan svi osim supruge koja sada radi popis. Da smo mi sad nekakvi kakvi nismo, dok ona nije tu mi ako hoćemo možemo s tim popisnicama učiniti šta bilo, imamo tu i prazne popisnice koje možemo čak i popuniti ako hoćemo i kad bi to napravili ja ne znam kako bi neko dokazao da ih nije ona donijela tako popunjene sa terena!?

E sad ako ja ovako mogu sa tuđim popisnicama, dali to znači da može i neko to isto sa mojom popisnicom uradit i tamo upisati što god hoće ili slikati i objaviti moju popisnicu i šta onda?!?! Evo na slici se vidi kako oni navodno čuvaju te popisnice, kad ih ja mogu uslikati mobitelom i raditi sa tim slikama šta hoću. Ne pišem vam što mislim to raditi, jer mi to nećemo sigurno napravit i ja ne mislim nikoga špijunirati, vjerujte da nisam čak ni pogledao nijednu popisnicu jer mi je to ružno i nepošteno nego vam ovo šaljem samo da se vidi kako su ovo obične laži i da su popisnice cijeli dan na izvolite dok je popisivač na terenu.

Ja mislim da je to nevjerovatno da se dopusti tako nešto i samo sam vam se zato obratio jer sam šokiran bio prvo kad sam vidio da ona donosi to kući i onda još kad sam pročitao kako lažu da se to nosi u komisiju, kad ja svojim očima vidim da to stoji ovdje cijeli dan. I to nije jedino što su slagali, oni su zapošljavali popisivače koji nisu uopće nezaposlene osobe nego rade u općini, a trebali su samo nezaposlene primati i još hiljadu takvih stvari, ali previše je toga da bi sad o njima pisao, a supruga nije htjela ništa prijavljivati jer nama u kući i ovaj njen bijedno plaćeni posao mnogo znači, a ne znam ni kome bi prijavila kad je sve ovako, stoji u pismu građanina.

Podsjetimo da je i Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, komentirajući brojne ozbiljne pritužbe na način provođenja procesa popisa stanovništva u BiH, izjavio da je situacija ozbiljna i da sve skupa može utjecati na validnost popisa stanovništva u BiH koji se odvija od 1. do 15. oktobra ove godine.

(Oslobodjenje)

762 Posjeta 2 Posjeta danas