Zmajevi danas započinju operaciju “Završni udarac”!

susicsa

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupiće se danas na Ilidži u hotelu Hercegovina uoči dvije odlučujuće utakmice u grupi G kvalifikacija za SP 2014. protiv Lihtenštajna, 11. oktobra u Zenici i četiri dana kasnije sa Litvanijom u Vilniusu.

Nakon osam kola naša selekcija je vodeća sa 19 bodova i izvanrednom gol-razlikom 25:5, a isti broj bodova osvojila je drugoplasirana Grčka. Ako zmajevi zabilježe maksimalan učinak u zadnja dva kola plasiraće se na Mundijal koji će naredne godine biti održan u Brazilu, neovisno od drugih rezultata, i tako ispuniti san ljubitelja fudbala u BiH o nastupu na najjačoj svjetskoj smotri.

Nema razloga za kašnjenje

“Svi fudbaleri trebaju doći do naveče na okupljanje. Niko nije najavio kašnjenje, niti ima razloga za to. Najvažnije je da svi fudbaleri dođu zdravi na okupljanje. Pripreme će biti uobičajene kao i dosad. Prvi trening je na rasporedu sutra u jutarnjim satima na stadionu u Hrasnici. Nakon toga ćemo odraditi još dva treninga. Raduje me da će igrači doći dobro raspoloženi zbog uspjeha u svojim klubovima. Emir Spahić je osvojio bod sa Bayerom protiv Bayerna, Pjanićeva Roma je pobijedila, kao i Manchester City, mada Edin Džeko nije igrao utakmicu protiv Evertona”, izjavio je selektor BiH Safet Sušić.

Legendarni Pape naglasio je da će njegovi izabranici najozbiljnije shvatiti duel sa autsajderom Lihtenštajnom, koji je sakupio dva boda remiziravši protiv Latvije 1:1 i Slovačke identičnim rezultatom na domaćem terenu.

“Očekujem da će protivnik pružiti jači otpor nego u prvom meču kada smo trijumfovali 8:1. Učiniće sve kako bi nam načinili puno problema. Interesuje nas samo pobjeda. Bio bih zadovoljan rezultatom 2:0. Potpisao bih sada ovaj ishod jer nakon naše ubjedljive pobjede u prvom susretu kvalifikacija, kasnije Lihtenštajn nije gubio više od 2:0.”

Strateg našeg A tima očekuje da što prije damo gol u okršaju na Bilinom polju.

“U gostima kod Lihtenštajna namučili smo se u prvih 25 minuta, dok nismo poveli. Mislim čak da je rival propustio prvu šansu. Zbog toga moramo povesti do kraja prvog poluvremena kako bismo izbjegli nervozu. Svaka prednost do odmora je dobra.”

Slovaci mogu iznenaditi Grke

Od starta kvalifikacija za SP, Sušićevi izabranici nalaze se na vodećoj poziciji grupe G.

“Nadam se da ćemo na kraju biti prvi. Ubijeđen sam u to. Ne smije se desiti da ispustimo prvo mjesto koje držimo od početka. Ključna utakmica biće posljednje gostovanje kod Litvanije. Ne treba nam pomoć drugih. Sami odlučujemo o svojoj sudbini. Dok budemo igrali protiv Lihtenštajna, neće me zanimati rezultat susreta Grčka – Slovačka. Ako Slovace iznenade Grke, biće bolje za nas, ali i za njih.”

Sušić smatra da je realno da puleni slovačkog selektora Jana Kozaka pomrse račune nekadašnjem evropskom prvaku iz 2004. godine, čime bi olakšali bh. reprezentaciji put ka SP-u, prenosi Oslobodjenje.

“Pošto su Slovaci pobijedili nas u Zenici, moguće je da zabilježe povoljan rezultat protiv Grka, pogotovo kada uzmemo u obzir gdje igraju reprezentativci ove zemlje. Da kvalifikacije počinju sada, Slovačka, koja je dobra ekipa, imala bi iste šanse kao mi i Grčka za prva dva mjesta.”

U odnosu na dvoboje u septembru sa Slovacima 0:1 u Zenici i 2:1 u Žilini, jedini debitant u našem državnom timu je fudbaler Rijeke Zoran Kvržić, dok je Mensur Mujdža otpao zbog povrede.

“Pratim igre Kvržića, koji igra po desnoj strani ofanzivnije, za razliku od Mujdže. Vraća se svaki put po izgubljenoj lopti i nastupa na više pozicija. Kvržić bi mogao igrati i desnog bočnog protiv slabijih reprezentacija. Korisniji je kada se čuva rezultat. Ne vjerujem da će biti u početnoj formaciji sa Lihtenštajnom. Za ovo mjesto konkurišu Avdija Vršajević, koji je prodoran po desnoj strani i posjeduje dobar centaršut, te Adnan Zahirović. No, možda nađemo neko treće rješenje”, uz osmijeh je istakao Sušić.

(vijesti.ba)

678 Posjeta 1 Posjeta danas