Litvom behar probeharao, Vedo ih u Brazil poslao: Kaunas je večeras glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo gori!

bosna atmo ss

ULICAMA i trgovima Kaunasa, litavskog grada koji večeras može ući u povijest BiH nogometa, cijelog dana trajala je procesija i odzvanjala pjesma navijača reprezentacije koju vodi Safet Sušić.

Gradom su hodali noseći zastave BiH, kako one sa zvijezdama, tako i one s ljiljanima, a posebno se isticao veliki transparent s natpisom “Bajram mubarek olsun”, u slavu velikog islamskog blagdana, koji brojni BiH navijači muslimanske vjere slave upravo danas.

Navijači BiH klanjali su jutros u Kaunasu bajram-namaz, tradicionalnu molitvu karakterističnu za jedan od dva najveća praznika muslimanskih vjernika, čime su počeli obilježavanje Kurban-bajrama.

Kako u Litvi nema džamija, molili su u sportskim dvoranama u Kaunasu i Vilniusu, a navijači BiH tom su prilikom za obaveznu prostirku prilikom obavljanja molitve bajram-namaza, pored aktualne i bivše zastave BiH, koristili i zastave Brazila.

Bajram-namazu prisustvovali su glumac Emir Hadžihafizbegović, bivši reprezentativac BiH i igrač Zagreba, Muhamed Konjić, legenda Veleža Sead Kajtaz, Elvedin Dino Begić, predsjednik Nogometnog saveza BiH i glavni tajnik NS Jasmin Baković.

Mirsad Kalajdžić, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH za dijasporu, predvodio je molitvu i održao bajramsku hutbu u Kaunasu, kojom prilikom je poručio okupljenim navijačima i vjernicima:

“Danas je praznik muslimana u cijelom svijetu i mi ga dočekujemo u jedinstvu, ljubavi i radosti. Nama Bošnjacima iz BiH danas je dupli Bajram i uz Božju pomoć, naši nogometni reprezentativci večeras će pobijediti Litvu i zasluženo, kao prvi iz grupe plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

U ovoj zemlji BiH nema ambasadu. Zato ste svi vi, ovdje, danas ambasadori BiH. Dostojanstveno bodrite naše igrače, jer od vas zavisi kakvo će mišljenje o nama imati naši domaćini Litvanci kojima se zahvaljujemo na gostoprimstvu.”

Ako BiH pobjedi Litvu u gostima, odlazi izravno na SP u Brazilu, što bi bio prvi put da je to uspjelo reprezentaciji naših susjeda/komšija. To je razlog zbog kojeg se na i oko stadiona Dariusa i Girenasa, očekuje oko osam tisuća navijača BiH, što je otprilike kapacitet tribina.

Jasno je kako svi gostujući navijači neće moći biti na stadionu, ali mnogima od njih domaći navijači preprodaju ulaznice po nekoliko puta skupljim cijenama, jer njihovoj reprezentaciji ova utakmica ne znači ništa, dok gostima, koji su do Baltika potegli sa svih krajeva Europe i svijeta, predstavlja sve, pa su u skladu s tim spremni i platiti.

Podsjećamo, u prvoj utakmici ovih suparnika, koja se prije točno godinu dana igrala u Zenici, BiH je pobijedila Litvu 3:0, golovima Ibiševića, Džeke i Pjanića.

(Index.hr)

782 Posjeta 1 Posjeta danas