Alija Izetbegović imao smirenost i odgovornost za mudre i teške odluke

lazovic

SARAJEVO – Aliju Izetbegovića sam upoznao devedesetih godina prošlog vijeka kada su se u parlamentu BiH donosile historijske odluke o sudbini BiH, započinje svoju priču o prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, član tadašnjeg Predsjedništva BiH …

… Miro Lazović, a u povodu obilježavanja desetogodišnjice  Izetbegovićeve smrti.

U izjavi za Agenciju Fena, Lazović ističe da se kao predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović suočio s neprincipijelnom politikom međunarodne zajednice i prijetnjama podjele i nestanka BiH kao rezultat dogovora između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva.

– Alija Izetbegović se kao politički nedovoljno iskusan državnik našao na čelu BiH kojoj je prijetilo potapanje i nestanak u historijskom vrtlogu raspada bivše Jugoslavije.  Njegovom narodu je s govornice u parlamentu BiH upućena otvorena prijetnja o nestanku, a BiH prijetnja o definitivnom raspadu – prisjetio se Lazović.

To su bi teška vremena, vremena koja su zahtijevala smirenost, odgovornost, ali i mudre i teške odluke.

– Izetbegović je imao sve te osobine. U početku je možda malo i lutao vjerujući da su njegovi sagovornici iskreni, ali je kasnije, tokom pregovora, bio čvrst i istrajan u interesu BiH. Izetbegović je, siguran sam sve vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, i kao vjernik i kao patriota bio opsjednut brigom za svoj narod, ali i brigom kako sačuvati Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i nezavisnu državu. U toj njegovoj unutrašnjoj borbi, čini mi se ponekad su se ispreplitale i sukobljavale ideje nacionalnog, vjerskog i državničkog pristupa koje su ga dovodile i do poneke greške. Ali, u cjelini, mnogo je više pozitivnih stvari ostalo iza njega – mišljenja je Lazović.

Prisjeća se i razgovora koji je vodio s Izetbegovićem u Dejtonu, u finišu dogovora o mirovnom sporazumu.

– Na moju sugestiju da bi što više bošnjačkih i hrvatskih teritorija trebalo ostaviti u Republici Srpskoj, a srpskih teritorija u Federaciji BiH, a da bi se BiH što prije integrisala kazao mi je: ”Miro, ja sam star čovjek i za svog života htio bih da učinim za svoj narod i BiH što mislim da je najbolje, a eto vas mlađih pa nakon ovog rata uradite za BiH sve ono što mi u ovom trenutku nismo mogli” – prenio je Lazović Izetbegovićeve riječi.

Danas je, smatra Lazović, deset godina poslije njegove smrti, BiH razapeta između dejtonskih rješenja i briselskih ponuda.

– Još prisutne i naglašene političke i nacionalne podjele sputavaju BiH na njenom putu ka EU, opterećuju ukupnu atmosferu u BiH i siguran sam da ni Alija Izetbegović ne bi bio zadovoljan s ovakvom političkom, ekonomskom i socijalnom situacijom u BiH – rekao je Lazović u izjavi za Fenu.

(Fena)

751 Posjeta 1 Posjeta danas