Borba roditelja i djece iz Konjević-Polja se nastavlja: Traže kolektivno iseljavanje iz zemlje

djecasator

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević-Polja, koji od devetog oktobra sa nekim od svojih mališana u blizini OHR-a žive pod šatorima, želeći se tim očajničkim činom izboriti za to da njihova djeca ne budu diskriminisana u školskim klupama, od jučer su počeli pripreme za obilazak stranih ambasada u BiH.

“Upravo ste me prekinuli u kopiranju zahtjeva za naše kolektivno iseljavanje iz zemlje”, rekao nam je Muhizin Omerović, jedan od tih roditelja, napominjući da se iseljavanje odnosi na 153 djece i njihovih roditelja, te da će slanje zahtjeva početi danas.

Neće nas zavarati

Vehid Dedić, kojem je u subotu uručena koverta s prekršajnom prijavom Policijske stanice u Bratuncu zbog toga što je “vrijeđao i psovao direktora škole u Konjević-Polju i tamošnju nastavnicu”, a što on odlučno negira tvrdeći da nije ni bio u učionici kada se navodno incident desio, naglašava da će njihovi zahtjevi za iseljavanje biti okrenuti, prije svega, prema ambasadama zemalja koje nisu u Evropskoj uniji.

“Obratit ćemo se i svim državama članicama PIC-a”, ističe Dedić, dodajući da su do njih preko vikenda stigle obavijesti o sastancima OHR-a i OSCE-a u Banjoj Luci, kao i o još nekim susretima političara povodom problema zbog kojeg njihova djeca od 2. septembra ne pohađaju nastavu.

“Ne znamo da li je to tačno ili se to nama samo govori kako bismo stekli utisak da se nešto radi, no, nas niko ne može zavarati. Nećemo odustati od ona tri zahtjeva koja su nas i dovela u Sarajevo”, ističe Omerović, ponavljajući da je riječ o traženju prava na nacionalnu grupu predmeta od prvog do devetog razreda, na broj roditelja Bošnjaka – članova Školskog odbora shodno nacionalnoj slici na terenu, a posljednje, ne i po značaju, jeste i to da njihova djeca uče u školi koja posjeduje elementarne uslove za rad.

Posljednjih dana djeca ovih roditelja ne spavaju u šatorima, u Kovačićima, nego u Nedžarićima, što im je osigurala jedna nevladina organizacija. Inače, jedno dijete je do sada zbog teže prehlade vraćeno kući.

Saznali smo i da je u nedjelju šatorsko naselje puno parola posjetio i državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, obećavši roditeljima da će povodom njihovih zahtjeva razgovarati sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Roditeljima i njihovoj djeci iz Konjević-Polja danas će se pridružiti i bošnjački povratnici iz Vrbanjaca, kod Kotor-Varoši, koji ista prava traže za svoju djecu.

Nijaz Duzan, jedan od roditelja, istakao je da su u područnoj OŠ “Sveti Sava” u Vrbanjcima ispunjeni svi uslovi koji se predviđaju privremenim sporazumom između bh. entiteta, a kojim se učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS-u, odnosno srpske u Federaciji BiH garantuje pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

Javnost nezainteresovana

– Bošnjački učenici u svih 15 razreda čine 57 posto ukupnog broja upisane djece i u svakom razredu ih ima više od 18. Zato je neshvatljivo da se ministar prosvjete RS-a oglušio o naše zahtjeve, iako nam je to obećano prije dvije godine, rekao je Duzan.

Iako su, kako kaže, kada vide šta se dešava s ljudima iz Konjević-Polja, roditelji skeptični da će protesti u Sarajevu nešto promijeniti, na ovaj korak su se odlučili zbog “potpune nezainteresovanosti cijele bh. javnosti za probleme koje imaju njihova djeca”.

Najave koje su se jučer čule u Sarajevu, kako bi u Banjoj Luci trebali razgovarati predstavnici OHR-a, OSCE-a i ministar prosvjete, pokazale su se neutemeljenim. Glasnogovornica Ureda visokog predstavnika Ljiljana Radetić kazala je da OHR ostaje kod prošlonedjeljnih stavova da se taj problem mora riješiti kroz dijalog roditelja i ministra prosvjete.

Uz ove dvije škole, bojkot nastave počeli su prije nekoliko dana i roditelji bošnjačke djece iz zvorničkog naselja Kamenica. Prije dolaska u Sarajevo kazali su kako će sačekati dolazak pomoćnika ministra prosvjete RS-a na razgovor. Uz nacionalnu grupu predmeta i sastav Školskog odbora OŠ “Jovan Cvijić”, stanovnici Kamenice žale se i na uslove u školi koja po pola godine nema vode, ali i neredovan prevoz svoje djece.

(Oslobodjenje)

759 Posjeta 1 Posjeta danas