BiH ima demografski gubitak od milion ljudi

popis

Popis stanovništva pokazao je da BiH može funkcionirati kao država, ali su preliminarni rezultati otkrili koliku je populacijsku i demografsku štetu donio rat, izjavio je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.

Po njegovim riječima, popis je, bez obzira na konačan procent koji još nije poznat, pokazao i da su Bošnjaci, iako žrtve genocida, ostvarili pozitivan populacijski trend.
 
On ocjenjuje da su preliminarne rezultate popisa stanovništva u skladu s očekivanjima.
 
– Svi mi koji smo se i prije popisa bavili različitim oblicima ispitivanja i analizama znali smo da broj stanovnika u BiH ne može biti veći od 3,8 miliona. Populacijske analize koje su radili UNDP i drugi ukazivale su na to da je broj građana BiH znatno smanjen. Preliminarni rezultati bit će korigovani te u izvjesnoj mjeri smanjeni kada Agencija za statistiku počne s procesom unosa i obrade podataka – rekao je Zaimović.  
 
Istakao je da je, iako je na prvi pogled ukupan broj stanovnika umanjen za nešto više od 585.000, stvarni demografski gubitak mnogo veći.
 
– Prema populacijskim procjenama koje je 2008. godine radio UNDP da nije bilo rata, i s postojećim trendovima u BiH bi 2001. godine bilo više od 4,5 miliona stanovnika, a preračunato za 2011., ta brojka bila bi blizu 4,8 miliona. Znači, ukupan populacijski gubitak naše države veći je od milion ljudi – zaključuje Zaimović.  
 
Ako se na to dodaju specifičnosti postratnih migracijskih trendova s odlaskom mladih i obrazovanih ljudi, tada se, kaže on, moramo dobro zamisliti kakva je dugoročna strategija razvoja BiH.
 
– Osim toga, populacija nekih gradova, posebice u istočnoj Bosni, praktično je prepolovljena u odnosu na predratni broj, što može dovesti u pitanje ukupni opstanak tih zajednica – rekao je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.

(vijesti.ba/fena)

739 Posjeta 1 Posjeta danas