Svjetske agencije o Danu sjećanja u Vukovaru

josipovic

VUKOVAR – Predsjednici Sabora, države i Vlade Josip Leko, Ivo Josipović i Zoran Milanović napustili su kolonu u spomen vukovarskim žrtvama jer im je druga kolona prepriječila put, javljaju svjetske novinske agencije u svojim izvješćima o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara.

Dvije kolone sjećanja, piše Beta, svjedočile su o sporu vlasti i protivnika ćirilice zbog uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Kad su predstavnici državnog vrha zaustavljeni i nakon konzultacija odlučili odustati od sudjelovanja u mimohodu, hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je, piše Beta, kako je stožer kolonu doživio kao utakmicu, pa neka se igraju sami.

France presse piše o tenzijama koje prate obilježavanje 22. godišnjice pada Vukovara, a koje traju od rujna otkad hrvatska vlada pokušava postaviti dvojezične ploče u tome gardu. Brojni sudionici kolone u majicama su na kojima piše za hrvatski Vukovar – ne ćirilici, javlja AFP.

Austrijska APA piše kako je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara u kojem su ratni veterani koji prosvjeduju protiv ćirilice blokirali put koloni s državnim vrhom, u kojoj je prvi put sudjelovao i Milorad Pupovac, parlamentarni zastupnik srpske stranke SDSS-a.

Tanjug se u tekstu Dan sjećanja – politički obračun branitelja i vlasti poziva na hrvatske medije i kaže kako su u Vukovaru svi okrenuli leđa Josipoviću, Leki i Milanoviću.

Associated press javlja kako su hrvatski nacionalisti onemogućili sudjelovanje Vladinih dužnosnika u povorci kojom se obilježava 22. godišnjica pada Vukovara. U toj povorci koju su organizirali nacionalistički vođe i ratni veterani bili su deseci tisuća sudionika, piše AP.

Talijanska agencija ANSA spominje osamdeset tisuća sudionika pod vodstvom veteranskih udruga i nacionalističkih skupina koje se protive javnoj upotrebi ćirilice u Vukovaru.

(Vijesti.ba)

    

763 Posjeta 1 Posjeta danas