Počela borba za glasove : Žestok okršaj Komšića i Lagumdžije!

zlatkozeljko7

Ako je Komšić spreman ljude nazivati diktatorom, onda treba biti spreman objasniti i sebi i javnosti kako je upravo „principijelni“ Komšić sebi dozvolio da godinama „sjedi u krilu“ čovjeka …

U žestokm obračunu oko budžeta BiH za 2014. godinu, Demokratska fronta Željka Komšića i SDP Zlatka Lagumdžije, razmijenili su kanonadu međusobnih optužbi, dikvalifikacija i uvreda.

SAOPĆENJE DF-a:

“Demokratska fronta nije začuđena koordiniranim i gotovo identičnim reakcijama SNSD-a i SDP-a na situaciju u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH. Smatramo da ovakva rekacija govori samo kakva je panika zahvatila dva diktatora na čelu tih partija! U prilog tome rječito govori njihovo pozivanje na ukidanje Ustavnog suda BiH, nepoznavanje i nepoštivanje zakona, pozivanje na sirotinju dok su njihovi računi sve „deblji” a nekretnine, kako u BiH tako i u inostranstvu, sve brojnije, pozivanje na sve, izuzev na Ustav BiH i važeće zakone.Nije čak u pitanju ni to da li će entitetske vlade izgubiti povjerenje, u pitanju je panika da će izgubiti moć koja im omogućava vladanje Elektroprivredama, Telekomima, tenderima, moć da odredjuju koliko je tanak ili debeo asfalt na cestama, moć da volšebno nestaju tuneli i mostovi na Koridoru Vc, moć da odrede cijenu kilometra auto-puta od 35 miliona maraka, da cijena kubika betona koji se ugrađuje u cestovne nasipe i mostove može biti od 1 marke do 140 eura, moć da određuju ljudske sudbine.
Demokratska fronta BH zna zašto Dodik i Lagumdžija strahuju od rasprave o ustavnosti i zakonitosti aranžmana sa MMF-om. Prvo, javnost će steći puni uvid u sve što piše u tim aranžmanima. Drugo, prvi takav aranžman oko 2001. godine, ne poštujući ni Ustav ni zakone ni institucije, izgleda da je potpisao upravo nas diktator iz „sarajevskog sokaka”.

Također, za svakoga ko nešto zna o budžetima jasno je da sve isplate budžetskim korisnicima u entitetima mogu biti isplaćene od 01. janura sljedeće godine, jer su budžeti entiteta usvojeni i neovise o usvajanju budžeta institucija BiH. Izuzev, ako se to ne želi iz nekog razloga ili se to koristi kao sredstvo pritiska i prijetnje, kako bi se budžet institucija BiH morao usvojiti upravo onako kako su to zamislila naša dva diktatora.Demokratska fronta BH želi ovim putem poručiti javnosti da ćemo kada dođemo na vlast svu našu snagu i resurse uložiti u to da objelodanimo sve detalje sistemske i sistematske korupcije i kriminala sadašnje vlasti, povedemo bespoštednu borbu i kaznimo „Sanadere iz naših sokaka”.

SAOPĆENJE SDP-a:

“SDP BiH nije ni najmanje začuđena upornim pokušajima Željka Komšića, da za posljedice vlastitog nerada, neodgovornog i politikantskog ponašanja optuži sve one koji svojim radom nastoje zaštititi najugroženije kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini iako je svjestan da će sa ili bez stand-by aranžmana članovi Predsjedništva i dalje primati velike plate i uživati u raznim pogodnostima dok u pitanje dovode isplate penzija, invalidnina, boračkih naknada i drugih socijalnih davanja najugroženijim kategorijama stanovništva.

U pokušajima da lažnim optužbama i demagoškim floskulama osigura jeftine političke poene, Komšić sistemski obmanjuju javnost o čemu dovoljno govori činjenica da se tek sada nakon 7 godina mandata, valjda zauzet drugim obavezama, sjetio da pita kako to da postoji aranžman sa MMF-om.Pri tome on namjerno prešućuje da su prvi stand-by aranžman sa MMF-om, kao i posljednji po kojem vraćamo stotine miliona duga godišnje, potpisani kada SDP BiH nije bila u vlasti nego u opoziciji, a „diktatora iz sarajevskog sokaka“ koji je potpisao te aranžmane Komšić treba potražiti među kadrovima SDA – svojim aktuelnim političkim saveznicima, a ne u SDP-u.

Ako je Komšić spreman ljude nazivati diktatorom, onda treba biti spreman objasniti i sebi i javnosti kako je upravo „principijelni“ Komšić sebi dozvolio da godinama „sjedi u krilu“ čovjeka koga danas naziva diktatorom i koji ga je, zajedno sa hiljadama članova SDP-a od prosječnog općinskog političara učinio članom Predsjedništva BiH. Izgleda da je mali diktator odlučio da proba da naraste.Što se tiče navoda o krađama, namještanjima tendera i sl. pozivamo Komšića da javno podrži Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i da političari prvi polože račune o svojoj imovini, računima i djelima, uključujući i Željka Komšića.Nemamo namjeru dalje se dopisivati saopštenjima sa Komšićem i time mu davati priliku da stvara dojam da nešto radi, budući da je najpoznatiji po svom neradu”. 

(SB)

764 Posjeta 1 Posjeta danas