Prof.dr. Senadin Lavić : Tvorevine koje nastaju genocidom nikada ne mogu tražiti pravo na priznanje

lavic

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” smatra da nasljednici Karadžićeve velikosrpske politike pokušavaju stvoriti dojam da je entitet RS na teritoriji države Bosne i Hercegovine, ustvari, „srpska država“ ili država „srpskog naroda“. – Svakome je jasno da na taj način oni nastavljaju velikosrpski hegemonizam u Bosni i Hercegovini koji može imati neslućene posljedice po budućnost i sudbine velikog broja bosanskohercegovačkih građana – stoji u saopćenju.

Mišljenja su da je to pokušaj da se napravi slika o entitetu, koji je napravljen genocidom nad Bošnjacima, kao „boljem dijelu Bosne i Hercegovine“, zaboravljajući, u tom ćorsokaku, da taj dio ima početnu „mračnu tajnu“ i konstrukcionu grešku, tj. da je napravljen genocidom i drugim ratnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom.

Iz BZK „Preporod“ podsjećaju da je o svemu tome je jasno rečeno 2007. godine u presudi Internacionalnog suda pravde u Haggu, te da je entitet RS na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine rezultat je genocida i drugih vrsta ratnih zločina nad Bošnjacima koje su osmislili i provodili velikosrpski intelektualci, političari i vojnici u cilju ostvarivanja nacionalističke ideje „svi Srbi u jednoj državi“.

– Tvorevine koje nastaju genocidom nikada ne mogu tražiti pravo na priznanje i postojanje. Žrtve to moraju znati i ne smiju pristati na to da se genocidna tvorevina pojavi kao nešto legalno na teritoriji Bosne i Hercegovine. Niko ne može prisiliti jedan narod da prihvati genocidom nametnuti poredak aparthejda – stav je BZK „Preporod“.

Danas je, naglašava BZK „Preporod“, sasvim vidljivo da je dejtonski Anex IV postao kočnica razvitku države Bosne i Hercegovine i da ga se mora ostaviti u prošlosti.
Napominju da dejtonski Ustav stavljen u Anex IV nikada nije prošao legalnu proceduru usvajanja u institucijama države Bosne i Hercegovine tako da ga možemo smatrati nelegalno nametnutim ustavom koji je uzrok destruktivnog i ilegalnog stanja u našoj državi.

Ističu da je život Bošnjaka u entitetu RS ponižavajući i određen je diskriminatorskom politikom nastavljača velikosrpskog hegemonizma tako da bošnjačka djeca u školama i fakultetima ne mogu učiti bosanski jezik niti bilo šta iz bosanske i bošnjačke kulture i povijesti.- Ni jedan moralan čovjek ne može prihvatiti da se zločinima uređuju odnosi u jednom društvu. Zato je, dakle, obilježavanje dana 9. januara, zapravo, podsjećanje bošnjačkog naroda na genocid i druge ratne zločine koje su nad njima izvršili velikosrpski zločinci u ime srpskog naroda. To je za Bošnjake Dan početka genocida nad njima – stoji u saopćenju BZK „Preporod“ koje je potpisao predsjednik prof. dr. Senadin Lavić.

(Kliker.info)

756 Posjeta 1 Posjeta danas