Srebrenica treba podsjećati buduće generacije na bol koja dogodila u BiH

tariksreb

Memorijalna galerija Srebrenica treba da podsjeća buduće generacije na bol koja se dogodila u tom dıjelu BıH, rekao je danas prilikom posjete galeriji zamjenik premijera Republike Turske Emrulah Išler. Išler je podsjetio da je u Srebrenici ubijeno više …

… od 8.000 ljudi pred očima cijelog svijeta u to u Evropi, te dodao da je svijet nijemo posmatrao genocid.

“To je grijeh i krivica sviju nas. Nažalost, genocid nije spriječen. Na svim stranama Bosne i Hercegovine nalaze se masovne grobnice, ubijeno je na desetine hiljada ljudi, a ovaj narod je pretrpio veliku bol na kraju 21. vijeka. Neka Bog sačuva ovu zemlju da ponovo ne proživi nikakvu bol, jer joj je potreban mir i prosperitet, a narodu zajedništvo i ujedinjenost”, rekao je Išler. On je podsjetio da su na inicijativu Turske otpočeli trilateralni sastanci Srbije, Turske i BiH, te da Turska čini i činiće sve kako bi se na ovim prostorima održao mir.

Autor fotografija koje su izložene u galeriji Tarik Samarah, proveo je Išlera i delegaciju kroz galeriju, te ih upoznao sa postavkom i nastankom galerije. Samarah je Išleru poklonio i cvijet Srebrenice i autorsku knjigu sa fotografijama, dok se Išler upisao u knjigu posjetilaca.

Nakon galerije Srebrenica, Išler je posjetio i ured Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) u Sarajevu. Koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc upoznao je Išlera sa radom agencije u BiH, te nekim od projekata koji su do sada realizovani. Oruc je zamjeniku premijera Turske uručio i tradicionalni bosanski ćilim i med, proizvode čiju je proizvodnju pomogla TIKA.

Tokom posjete TIKA-e Išlera su o aktivnostima te institucije na prostoru zapadnog Balkana informisali generalni direktor TIKA-e Serdar Čam i rukovodilac odjela za Balkan i Jugositočnu Evropu Ali Maskan.

Išler će u okviru svoje posjete BiH danas u Mostaru otvoriti novoizgrađenu zgradu Karađozbegove medrese, čiju je izgradnju finansirala TIKA. Išler je i juče prisustvovao otvorenju restaurirane kuće rahmetli Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, te ambulante u Moštrama kod Visokog, koju je takođe izgradila TIKA.

876 Posjeta 1 Posjeta danas