Srbija i Hrvatska dolivaju ulje na vatru: Demonstracije su oko hljeba i posla, a ne oko igara

vatra

U trenutku najveće nestabilnosti u BiH u posljednjih 20 godina predstavnici Srbije i Hrvatske dolili su ulje na vatru sastancima sa političarima iz svojih nacionalnih tabora u BiH.

Iako na prvi pogled ništa neobično u posjetama političara iz RS Srbiji i posjete premijera Hrvatske Mostaru, ukoliko se stavi u kontekst nereda u BiH u posljednja četiri dana, onda to i ne šalje bezazlenu poruku. Naprotiv, mnogi zamjeraju premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću što je u trenutku najvećih nemira u BiH u posjednjih dvadeset godina izabrao posjetiti Mostar, a da pri tom nije obavjestio zvanično Sarajevo.

Prvi je reagovao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, rekavši da susjedne zemlje BiH ne trebaju da se upliću u sve stvari koje se dešavaju unutar države.
 
“Premijer susjedne države bi trebao ipak doći u glavni grad države. Poštujem ja njegovu ustavnu obavezu i sve poštujem, ali poruka treba da bude upućena svim građanima BiH, a ne samo jednom dijelu građana BiH. Hvala na podršci, ali mislim da je podrška u tom smislu jača i glasnija bila iz Sarajeva”, rekao je Komšić za Federalnu TV.
 
S druge strane, više nego indikativan je i sastanak predsjednika RS Milorada Dodika i lidera SDS-a Mladen Bosića sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandrom Vučićem. Radi li se o strahu zbog mogućeg prenošenja nemira van granica BiH ili o nečem drugom?
 
Odbrana naciokratije
 
Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić kaže da Srbija pogrešno vidi događaje u BiH, a solidarišući se sa vlastima u RS “Vučić je izabrao najbolji način da izvrši političko samoubistvo”, kaže Janjić. “Jučer je u Beogradu bilookupljanje solidarnosti sa BiH na Trgu republike. Vučić je svojim izjavama od prekjučer otvorio mogućnost svim nezadovoljnim ljudima i kompletnoj opoziciji da podstiču iste takve demonstracije u Srbiji. Ono što je manifestovao i Zoran Milanović i Vučić je odbrana naciokratije, odbrana etničkog principa, a demonstracije nisu o tome. Demonstracije su oko hljeba i posla, a ne oko igara”.
 
U Federaciji BiH nijedan od ovih sastanaka nije ocjenjen pozitivno, tim više što je prvi čovjek RS Milorad Dodik ponovo istakao neodrživost BiH, što su kako je rekao pokazali posljednji događaji. Za Vučića je, kako je rekao, “pitanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti RS ključno za Srbiju”, te da će takvu vrstu stabilnosti svim snagama podržavati.

Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da se sve politike u regionu boje eventualnih nereda: “U Srbiji bi ovo sigurno onemogućilo jedno korektno održavanje izbora. I kriza u RS bi bila jedno od predizbornih sredstava koje bi uticala na radikalizaciju političke scene u Srbiji”.
 
Ne miješati se u unutrašnja pitanja BiH
 
Ipak Šolaja tvrdi da i Srbija iHrvatska imaju potrebu da u BiH ostvare konstruktivnu ulogu s obzirom da je jedna zemlja članica EU, a druga kandidat, što samo govori o potrebi za mirnim regionom. Slično misli i profesor Ivan Rimac iz Zagreba koji dodaje da svako miješanje izvana u ovakvim trenucima nije primjereno: “Bez obzira što su Hrvatska i Srbija garanti Dejtonskog sporazuma, mislim da ni Srbija ni Hrvatska ne bi smjele, čak ni kroz Hrvate ili Srbe, uticati na BiH “.
 
Uplitanje u širu globalnu igru?
 
Zanimljiva je konstatacija Janjića u kojoj upoređuje proteste u Ukrajini i BiH, a što bi se lako moglo preliti i na cijeli region: “Bojim se da su se i RS i Vučić upleli u širu globalnu igru u kojoj nisu razumjeli da su demonstranti u Federaciji BiH uzeli ime iz Ukrajine “Udar”. Možda su oni to spontano uzeli, ali mi dobro znamo da su oni koji podržavaju Klička (lidera opozicije u Ukrajini Vitalija op.a) u Ukrajini, aktivni i u Srbiji i u BiH i ne žele da im se ponovi Ukrajina. A Ukrajina znači- dođe vam vlada na čelo države i kaže, mi obustavljamo pregovore o EU ako ne date 5 milijardi i idemo “majci Rusiji”. O tome je riječ”, zaključuje Janjić.

(Deutsche Welle)

634 Posjeta 3 Posjeta danas