“Nacionalistička demagogija” u Republici Srpskoj koja stagnira pod vlašću Dodika

dodo

Izborna obećanja Milorada Dodika da će Republiku Srpsku “odvesti u neovisnost od Bosne i Hercegovine” su jedna od tema o kojoj pišu listovi na njemačkom jeziku, prenosi Radio Deutsche Welle.

U svome članku pod naslovom “Nacionalistička demagogija” Süddeutsche Zeitung osvrće se na nedavno objavljene statistike o broju nezaposlenih u Republici Srpskoj, navodeći da su 150.000 nezaposlenih alarmirajući signal u usporedbi s 240.000 zaposlenih i samo 121 otvorenom radnom mjestu.
 
– Ali vijesti poput ove, uobičajeno ostaju nezapažene u autokratski vođenoj Republici Srpskoj. Njezin predsjednik Milorad Dodik radije govori o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine – piše Süddeutsche Zeitung.
 
Taj list dalje podsjeća na prosvjede u Federaciji BiH protiv korumpiranih političara i loše gospodarske situacije, navodeći i da je Dodik u Republici Srpskoj “pokušaje neslaganja sasjekao u korijenu”.
 
Dodik je, osim toga, pojačao svoju propagandu, prema kojoj Bosna i Hercegovina kao država nije sposobna preživjeti.
 
Süddeutsche Zeitung podsjeća pritom da Daytonski sporazum isključivo Bosnu i Hercegovinu određuje kao državu, ali da “Dodik tvrdi da je i RS država i otvoreno prijeti otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine”.
 
Tako je Dodik u julu 2013. najavio da će tu “zemlju odvesti u punu slobodu i neovisnost”, te da RS nema “nijednog jedinog gospodarskog ili socijalnog razloga da ostane u Bosni i Hercegovini”.
 
No, ono što je istina je da Republika Srpska itekako profitira od Bosne i Hercegovine, na primjer kroz njezin udio u kreditima Međunarodnog monetarnog fonda, napominje Süddeutsche Zeitung, ističući izjavu banjolučkog ekonomista Damira Miljevića, koji kaže da bi bez novca MMF-a “već odavno bili bankrot”.
 
Miljević dodaje da izjavama o neovisnosti Dodik samo pokušava odvratiti pozornost od toga da Republika Srpska pod njegovim vodstvom stagnira.
 
– Ni gospodarski, a ni socijalno njezinih 1,3 miliona stanovnika nisu u boljoj situaciji od 2,5 miliona Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. Naprotiv, plaće i mirovine su znatno niže, nezaposlenost na usporedivo visokoj razini, korupcija je u RS-u isto toliko rasprostranjena kao i u Federaciji. Srbi bi imali dobrih razloga izaći na ulice kao i Bošnjaci i Hrvati. Ali, Dodik i njegovi podanici sprječavaju solidariziranje Srba s Bošnjacima i Hrvatima, ne samo gušenjem svakog prosvjeda, već i retorikom, kojom se ističu etničke suprotnosti, pa sve do dezinformacija i demagogije. Tako je Dodik u novembru 2013. govorio o islamizaciji Bosne i Hercegovine i navodno “konkretnom planu” da se u BiH dovede i do 500.000 Arapa. To je demagogija, koja se poigrava sa strahom od navodne turske vladavine, usađenim kod mnogih Srba još od vremena Osmanskog Carstva – kazao je Miljević.
 
Süddeutsche Zeitung pojašnjava i da bi zbog Dodikovih učestalih izjava o otcjepljenju od BiH, visoki predstavnik u BiH pravno gledano mogao smijeniti Dodika zbog kršenja daytonskih pravila.
 
– Ali prije svega Njemačka i Francuska su protiv, jer se pridržavaju mišljenja da Bosna i Hercegovina sama mora riješiti svoje probleme – zaključuje ovaj list.

(FENA)

765 Posjeta 1 Posjeta danas