TAJNA KOJU JE DINO RAÐA CUVAO 21 GODINU: “A zašto o tome pricat?” i danas kaže…

DinoRadja

Tajnu je legendarni košarkaš Dino Rada cuvao 21 godinu! “A zašto o tome pricat” i danas kaže, navodeci da je to njegova osobna stvar i da za to nitko ne treba znati

Prije 21 godinu dogodila se prvo velika radost, a zatim i velika tragedija u obitelji Silovic. U toj se obitelji rodio mali Josip, a samo pet dana nakon toga, otac mališana poginuo je u vihoru rata u Hrvatskoj. Lijecnik hrvatske košarkaške reprezentacije Jaroslav Soudil o o tome je u svlacionici ispricao hrvatskim reprezentativcima, medu kojima je bio i Dražen Petrovic, koji ce poginuti nedugo nakon toga u saobracajnoj nesreci.

Košarkaši su dali rijec da ce pomoci malom Josipu i njegovoj majci koji su ostali su sami. Samo nekoliko dana kasnije tragicno je poginuo Dražen i prica koju je ispricao dr. Soudil nekako je ostala po strani. Iako shrvan i neutješan zbog Dražena, Dino je odlucio. Mali Josip imat ce sve što treba!

Tih dana u šestom mjesecu 1993. godine zapocelo je neobicno prijateljstvo proslavljenog hrvatskog košarkaša Dina Rade i Josipa Silovica, sada 21-godišnjeg studenta medicine u Osijeku, prijateljstvo koje ni u jednom trenutku nije bilo prekinuto bez obzira na to što je Rada dugi niz godina igrao u NBA i Grckoj.

Cijelo to vrijeme Rada je pomagao Josipu i njegovoj majci i to vješto skrivao od javnosti. I danas o tome teško prica.

– A zašto o tome pricat – pita me Dino Rada.

– To je moja osobna stvar i za to nitko ne treba znat. Nikad nije problem pomoci. Ali me užasno živciraju oni koji stalno žicaju. Onda im ti daš novac, a uopce ne znaš da je i stigao onome kome je potreban. Za Josipa sam bio siguran i to je to – kaže.

Cim mu je lijecnik Soudil ispricao pricu o tragediji u obitelji Silovic, Rada je nazvao njegovu majku i ponudio im pomoc. Josipu su o Dinu Radi prvo pricali majka i njegova baka. Gotovo do 1999. Josip se i ne sjeca da su se vidjeli.

– Imao je obaveza – rekao nam je Josip pa se prisjetio kad su se i službeno upoznali.

– Kad je Dino 1999. godine došao igrati košarku u Zadar, pozvao je mene i moju majku na ljetovanje u Kukljicu na otok Ugljan.

Tamo su bili svi košarkaši na pripremama. Sjedili smo majka i ja za stolom zajedno s Dinom i njegovom Viktorijom. I onda je Dino, dobro se toga sjecam, zatražio od konobara da preskoci ribu – neka nam pripreme slavonsku hranu jer mi ipak dolazimo iz Osijeka. To me oduševilo – smije se Josip.

Josipa i njegovu majku Dino Rada novcano pomaže vec više od 20 godina. No, kada o tome pitate Josipa, on ce reci kako je to najmanje važno.

– Nije to nikad bilo pitanje novca. Puno više od toga je kad vas takva velicina kao što je Dino Rada nazove pa pita: ‘Kako si?’ Pa kad vas pozove na ljetovanje, pa od njega tražite autograme za svoje prijatelje. A onda vam se javi na fejs i napiše da je vidio da sam bio u nocnom izlasku i da sljedeci put budem malo oprezniji. Na takvim stvarima ne znaš ni kako zahvaliti – prica Josip pa skoro kroz suze nastavlja: On mi je više od starijeg brata.

Za Radinu brigu nad Josipom doznala je i ekipa 8. kata, HRT-ove emisije koju vodi Danijela Trbovic. Rada ce danas o tome i prvi put govoriti. Za Jutarnji list je rekao da brine za još nekoliko djece, ali da o tome ne želi pricati jer su još maloljetna. O Josipu ima samo rijeci hvale. Prije nekoliko godina primio ga je i u Splitu, gdje ga je upoznao sa svojom obitelji.

– On i njegova majka su krasni ljudi. Josip je dobar mladic, vrhunski student i to potvrduje da je lijecnik Soudil onda imao pravo – kaže Rada.

A dr. Jaroslav Soudil, koji danasi živi u Bilju, dodaje:

– Jednom smo s reprezentacijom bili u Španjolskoj i zatekli velik broj djece izbjegle iz Hrvatske. Dino ih je vidio i samo rekao: Ajmo dici podijeliti dnevnice, što ce to nama! Tako je i bilo. Takav je Dino! – kaže Soudil.

1354 Posjeta 1 Posjeta danas