Norveški doktor Gilbert: Izraelske kukavice sistematski ubijaju djecu

doktor

Nakon 15 dana volonterskog rada u bolnici “Al-Shifa” u Pojasu Gaze norveški doktor Mads Gilbert vratio se u Norvešku. U Gazi je liječio Palestince ranjene tokom izraelske agresije, a volontirao je i u prethodne dvije agresije na Gazu (2008. i 2012. godine).

Gilbert, šef Klinike za urgentnu medicinu u bolnici “Universitetssjukehuset Nord-Noreg” i profesor urgentne medicine na Univerzitetu u Tromsu, i njegov kolega palestinskog porijekla Muhammad Abu Arab, anesteziolog na Kliničkom centru Univerziteta u Oslu, bili su svjedoci izraelskih zločina protiv civilnog stanovništva u Pojasu Gaze.

Gilberta i Abu Araba je u srijedu na aerodromu u Oslu dočekao veliki broj Palestinaca i Norvežana. Doček se pretvorio u demonstracije podrške Palestincima, na kojima je pozvano na potpuni bojkot Izraela i zaustavljanje masakra nad Palestincima.

    Neophodno je hitno uspostaviti zračni most kako bi se ranjenici transportirali iz Gaze radi liječenja.

Prisutni su zahtijevali da međunarodna zajednica preuzme odgovornost i zaštiti Palestince te osudili njenu šutnju naspram dešavanja u Gazi.

Al Jazeera je doktora Gilberta odmah po slijetanju zamolila da prenese utiske iz bolnice “Al-Shifa” i Gaze.

Gilbert je izjavio da se “ranjenici moraju hitno transportirati iz Gaze radi liječenje” i od generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona zatražio “da se uspostavi zračni most za transport ranjenih Palestinaca izvan Gaze, jer će u suprotnom još mnogi izgubiti živote zbog opsade”.

Djeca bez ruku, nogu, glave…

Norveški doktor je izrazio uvjerenje da je situacija u bolnicama u Gazi mnogo teža od one u agresijama 2008. i 2012. godine, jer je egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi ovaj put zatvorio prelaz Rafah, a izraelski premijer Benjamin Natanyahu sjeverne granice, zbog čega je spašavanje ranjenih nemoguće.

Gilbert je rekao da su većina povreda koje je tretirao opekline i rane izazvane eksplozijom, dodavši: “Vidio sam sve povrede koje možete zamisliti, vidio sam djecu bez ruku, nogu, pa čak i bez glave, vidio sam djecu čija su tijela bila puna gelera…”

Pohvalio je doktore i timove hitne pomoći, nazvavši ih herojima. Istakao je da su njihovi napori “junačka i historijska djela”.

Prema njegovim riječima, ova agresija se od prošle razlikuje po “sistematskom bombardiranju i grantiranju civila, stambenih područja, električnih postrojenja, a da ne govorim o bombardiranju i granatiranju bolnica, poput bolnica ‘Al-Wafa’, ‘Al-Aqsa’ i ‘Muhammad al-Durra’. Usljed izraelske agresije Gaza je izgubila 20 posto bolničkih kapaciteta.”

    Nikada nisam vidio nijednog Hamasovog borca u bolnici ‘Al-Shifa’.

Gilbert navodi da su izraleski napadi tokom ove agresije na Gazu mnogo “svirepiji i krvaviji” i da su Izraelci uništili daleko veći broj domova u odnosu na prethodne agresije. Prema njegovim riječima, ovaj put broj povrijeđenih premašuje kapacitete i mogućnosti bolnice “Al-Shifa”, a blizu 250.000 Palestinaca je ostalo bez domova i živi na otvorenom ili u izbjeglištvu u drugim krajevima Gaze.

Norveški doktor negira izraleske tvrdnje da bolnice Hamasu služe kao vojni objekti i magacini oružja: “Nikada nisam vidio nijednog Hamasovog borca u bolnici ‘Al-Shifa’. Izrael, koji posjeduje jedan od najmoćnijih obavještajnih aparata na svijetu, trebao bi pružiti barem jedan dokaz da su Hamsovi borci u bolnicama.”

Naveo je da Palestinci gađaju izraelske tenkove, avione tipa F-16 i helikoptere tipa “Apache”, dok Izraelci gađaju žene, djecu, škole i bolnice.

‘Gdje je reakcija Michelle Obama?’

“Izraelska vojska je najkukavičkija vojska na svijetu. Njeni vojnici su najveće kukavice. Oni iz svojih aviona bombardiraju milion i 800.000 opkoljenih civila. Gdje je arapski svijet? Gdje je evropska demokratija? Gdje su borci za ljudska prava?”, pita se Gilbert.

“Nema razlike između Izraela i grupe Boko Haram. Izrael ne poštuje ljudska prava, vrši masakre nad djecom i bombardira bogomolje, kuće i škole”, tvrdi on.

    Arapski lideri trebaju obustaviti isporuku nafte Amerikancima dok se ne ukine opsada i bombardiranje Gaze.

“Gdje je sad reakcija gospođe Michelle Obama [supruga predsjednika SAD-a Baracka Obame], koja je na Twitteru objavila profilnu fotografiju s porukom #Bring Back Our Girls? To je lijepo od nje, ali gdje je hashtag za slobodnu Palestinu u vrijeme kada se bombardiraju i ubijaju stotine palestinke djece?”

Gilbert poziva arapske lidere da “obustave isporuku nafte Amerikancima dok se ne ukine opsada i bombardiranje Gaze i dok Palestincima ne budu data njihova prava”.

“To je veoma jednostavno, jer arapski lideri u roku sedam dana mogu promijeniti situaciju, ukoliko žele”, kazao je doktor Mads Gilbert.

Piše: Ammar al-Hamdan (Oslo)

aljazeera

866 Posjeta 2 Posjeta danas