Obilježavanje Dana džamija: Tokom agresije na BiH srušeno više od 600 džamija

ferhadija

Islamska zajednica u Bosni I Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija, piše Anadolu Agency (AA).
 
Ovaj dan, međutim, predstavlja i sjećanje na još jedan nemili događaj u Banjoj Luci – 7. maj 2001. godine, kada je, prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za ponovnu izgradnju džamije Ferhadije, napadnuto blizu 300 vjernika, predstavnika Islamske zajednice BiH, domaćih i međunarodnih zvaničnika. U sveopštem divljanju i kamenovanju osoba koje su se osam godina nakon rušenja džamije, našli na mjestu na kojem je sagrađena u 16. stoljeću kako bi simbolično obilježili početak njene ponovne izgradnje, teško je povrijeđen Cazinjanin Murat Badić, koji je nedugo zatim podlegao ranama.
 
Smrt Murata Badića zgrozila je bh. i svjetsku javnost. Neredi, koji su se dogodili tog 7. maja u Banjoj Luci, eskalirali su i zbog nespremnosti i nedostatka volje policije bh. entiteta Republika Srpska da u dovoljnoj mjeri osigura skup organiziran povodom polaganja kamena temeljca za Ferhadiju. Ni 13 godina od smrti Murata Badića nisu otkriveni počinioci njegovog ubistva, a vinovnici nereda su prekršajno kažnjeni.    
 
Dan džamija je i prilika za podsjećanje na 614 džamija srušenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona Bošnjaka s teritorija na kojima su stoljećima živjeli. Osim toga, prema podacima Islamske zajednice BiH, srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.
 
Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.
 
Džamija Ferhadija, koja će uskoro biti ponovo otvorena, je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. u  potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini. Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bila je od 1950. godine pod zaštitom UNESCO-a.
 
No, Ferhadija se uveliko obnavlja, Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansira preostali dio obnove Ferhadije, za što će uložiti sredstva u vrijednosti od 1,5 miliona eura. Agencija TIKA je i ranije, odnosno 2009. godine, sa 400.000 eura podržala obnovu Ferhadije.

(AA)

1062 Posjeta 2 Posjeta danas