NA POČETKU RAMAZANA 1436.H. / 2015. g.

dzamija-s-minaretima

Braćo i sestre, u islamu! Tema naše današnje hutbe je Na početku ramazana 1436.H. / 2015. godine. Preksinoć sa akšamom smo hvala Allahu, dželle še'nuhu, ušli u mubarek mjesec ramazan, mjesec Allahove, subhanehu ve te'ala, neizmjerne milosti, mjesec Kur'ana, koji je „uputa svjetovima“, Noći Kadra, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, bitke na Bedru, oslobađanja Meke i drugih značajnih događaja iz historije islama, mjesec međumuslimanske solidarnosti, mjesec iftara i sehura, mjesec pojačanog ibadeta i raznih ljepota koje ga krase i čine posebnim u odnosu na druge mjesece.

Prošloga petka sam na početku hutbe spomenuo da je naš heroj Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice uhapšen u Švajcarskoj i tim povodom su istoga dana poslije džume u većini gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine sa Bošnjačkom većinom organizovani mirni protesti, a centralni protesni skup je održan ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine. Sa žaljenjem konstatujem da se komandant Naser Orić još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Švajcarskoj što je prava sramota, posebno što se sve dešava u vrijeme pripreme obilježavanja Dvadesete godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, genocida koji su počinili srpski zločinci iz Srbije i Bosne i Hercegovine na oči Snaga UN-a, tačnije Holandskog bataljona u tako-zvanoj Zaštićenoj zoni Srebrenica i na oči cjelokupne međunarodne zajednice. Dobro je i razumljivo da je g.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva uslovio prošlosedmični planirani dolazak predsjednika Srbije Nikolića u Bosnu i Hercegovinu povlačenjem potjernice Srbije protiv Nasera Orića, ali moralo se i po meni moglo učiniti mnogo više po ovom pitanju. Nikolić je u „posjeti Republici Bosni i Hercegovini“ u vrijeme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio u ulozi četnikog vojvode i ubice, tako da bi zabrana posjete našoj Domovini za njega trebala biti trajna i ne samo to već bi se protiv njega i njemu sličnih trebale podići optužnice za ratne zločine. Ne zaboravimo da je četnički vojvoda Nikolić koji je od

Šešelja titulu vojvode dobio na Romaniji 1993. godine, prije tri godine za njemački Zeitung izjavio „da se ne stidi što je kao četnik učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.“ Što manje ovom mojom Domovinom koračaju zločinci, zlobnici, izdajnici, poltroni, kriminalci, mešetari i munafici, ona je sigurnija i ljepša!
Kaže Allah, subhanehu ve te'ala, u 183. ajetu Sure El-Bekare:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.
Citiranim ajetom Allah, subhanehu ve te'ala, naređuje ummetu Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, post, koji je bio naređen i prošlim narodima, a glavni cilj posta je bogobojaznost. Neka zbog toga predstojeći ramazan bude mjesecom naše iskrene bogobojaznosti i odluke da sve što radimo bude samo u Allahovo, dželle še'nuhu, ime i radi postizanja Njegova, subhanehu we te'ala, zadovoljstva!

U prvo vrijeme islama, post je bio propisan po tri dana, u sva¬kom mjesecu, da bi se taj propis potom derogiralo i zamije¬nio postom mjeseca ramazana.
Rekao je Muaz ibn Mes'ud, radijallahu anhu: “Ovaj post bio je šerijatski određen još od vremena Nuha, alejhis-selam, sve dok to Allah, dželle še'nuhu, nije dokinuo i zamijenio ga postom mjeseca ramazana. Bilo im je propisano: “Kada neko klanja večernji namaz i ode na spavanje, zabranjeni su mu hrana, piće i žene, do istog vremena.”
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu spominje trojicu ljudi, kojima se dova ne odbija, a jedan od njih je i postač dok se ne iftari:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمُ: الصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ وَالْإِمَامُ الْعَادِلُ وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ يَرْفَعُهَا اللَّهُ فَوْقَ الْغَمَامِ وَيَفْتَحُ لَهَا أَبْوَابَ السَّمَاءِ وَيَقُولُ الرَّبُّ: “وَعِزَّتِي لَأَنْصُرَنَّكِ وَلَوْ بَعْدَ حِينٍ.” (ترمذي)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: »Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu (onome kome se čini nepravda). Nju Allah uzdiže iznad oblaka i otvara joj nebeska vrata i kaže Gospodar: “Tako Mi Moje Veličine i Uzvišenosti, pomoći ću ti, makar malo pričekao!” (Tirmizija)
Prenosi Selman, radijallahu anhu: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam se obratio na kraju mjeseca ša'bana, rekavši: “Ljudi, dolazi vam veliki, mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah, dželle še'nuhu, je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu, dželle še'nuhu, u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiće i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču.” Tada ashabi rekoše: “Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača!?” Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka. To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah, dželle še’nuhu, će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. (Ibn Huzejme)
Braćo i sestre, da li smo i mi spremno dočekali ovogodišnji ramazan, sa ciljem da se u njemu približimo našem Gospodaru i zaslužimo Njegovu milost? Da li će se i kod nas iftariti siromasi, rodbina i komšije ili će naši iftari biti poslovne večere, za ugledne i uticajne pojedince? Da li ćemo u ramazanu obavljati farzove kako treba, hoćemo li čuvati džemat i hoćemo li se potpuno očistiti, duhovno i tjelesno?!
Braćo i sestre, iskreno u ime Allaha, dželle še'nuhu, postimo mubarek mjesec ramazan, obavljajmo propisane namaze i nafile, što više učimo i slušajmo Kur'an, pomozimo siromasima i natječimo se u činjenju dobrih djela, kako bi inša-Allah na Kijametu birali na koja vrata ćemo Allahovom, subhanehu ve te'ala, milošću ući u džennete koji su nam obećani!
Gospodaru, podari skoru pobjedu svim ugroženim i obespravljenim muslimanima, daj da se naši dušmani zabave sobom i njihove spletke prema nama vrati njima, pomozi nam da nam se brzo zdrav i još jači u Domovinu vrati naš heroj Naser Orić, ne iskušavaj nas sa onim što ne možemo podnijeti, učini nas od onih koji se iskreno kaju za učinjene grijehe, pomozi nam da sa lahkoćom postimo mubarek ramazan i u njemu postignemo mnogobrojne berekete, oprosti našim umrlim roditeljima i precima, uputi našu djecu i učini ih radostima naših očiju i srca i predvodnicima ummeta, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu, društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!
وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

966 Posjeta 1 Posjeta danas