Kemal Mahić:HOTEL „VIP“SARAJEVO-HOTEL ATIFA PAŠIĆA

pasko

U eksploziji turizma koja se posljednjih godina događa u Sarajevu i Bosni i Hercegovini,pojavio se još jedan turistički objekat-hotel „VIP“ u Sarajevu koji je vlasništvo našeg bivšeg sugrađanina-Atifa(Saida)Pašića.
Neki će se zapitati:ko je Atif(Atan)Pašić(1962)?
Atif je nakon završene gimnazije u Ljubuškom preselio na studije u Sarajevo i ostao u tom gradu,gdje je formirao svoju porodicu.
Riječ je o sinu Pašić (Sajte)Saida(1934-2010) i Enise(Hame) Pašić(1937-1989).Ovaj bračni par je izvjesno vrijeme živio na Stublu(kasarna) i poznajemo ih kao dvostruke drage komšije(Crkvica i Stuba).

pasko
Sajto je 1960 godine stigao u Ljubuški iz Avtovca i zaposlio se kao stolar u stolariji „Javor“,koja je organizirala svoju proizvodnju na potezu Žabljak-Gožulj(kasarna).Enisa je bila zaposlena u PTT Ljubuški.
Krajem 60-tih Said(Sajto) se zaposlio u Njemačkoj,gdje je ostvario i penziju.Riječ je bila o osobi koja je sreću tražila u radu i poslu,dobroćudnom i tihom čovjeku,punom radnog elana,koji je pored porodice,u radu našao smisao svog života.
Atanova majka Enisa potiče iz porodice Hame Fazlinovića(1907-1989) i Ćamile r.Mušić(1914-1990).Njihovu ljubav su ukrasili mnogobrojni članovi porodice:
Dževahira-Općinski sud Ljubuški-udata u Sarajevo-umrla
Elbisa ud.Mujkić(Bisa)-Ljubuški
Enisa ud.Pašić-umrla
Ahmet(1944)-Norveška
Alma-Canada
Abasa(Basa)-Split
Vesna-Canada
Do 60-tih godina familija Hame Fazlinovića je bila neposredni susjed moje familije na Crkvici.Čak su postojale i rodbinske veze,jer je moja nena(očeva majka) Hatidža ,rođena Fazlinović.Iz tog perioda datiraju i najljepša sjećanja na ovu familiju koja se preselila nakon potresa(1962) u Dalmatinsku ulicu izgradivši novu kuću i kuće(Elbisa i Enisa).
Život nije statički zadana veličina nego se mijenja prema datim okolnostima.Udaje su odvele Dževahiru i Abasu u Sarajevo i Split,a ratne okolnosti su odvele Ahmeta,Almu i Vesnu put Norveške i Canade.Društvene okolnosti uvjetuju napredak u školovanju,biznisu,nekretninama,kulturnoj i civilizacijskoj „preobrazbi“pojedinca na različitim meridijanima i paralelama svijeta.Tako je sa svim članovima porodica koje su nove domove našle u današnjem svijetu.
Elbisa(Bisa) Mujkić čuva u Ljubuškom uspomenu na ovu cijenjenu i dragu porodicu zajedno sa svojom djecom.

pasko1

Atif(Atan)Pašić je vlasnik firme AP „Interijeri“(proizvodnja i prodaja namještaja)-Dobrinja.Predhodna dva i pol mjeseca je angažiran u novootvorenom hotelu „VIP“-Sarajevo.Sigurni smo da će Atif(Atan) uspjeti jer oni koji ga poznaju svjedoče da je Atan odgovoran,radin,pronicljiv.
„Ne da Stvoritelj što ti ne priliči“.Stvoritelj je prepoznao da Atanu „priliči“ hotel i omogućio mu je da i na tom polju pokaže svoje umijeće na radost svih Ljubušaka koji ga vole i poštuju.
Hotel „VIP“ Sarajevo nalazi se u „centru centra“Sarajeva-50 metara od Katedrale i 100 metara od Baščaršije,u mirnoj i tihoj ulici Jaroslava Černija 3.

pasko2

U ponudi hotela je i besplatan parking uz rezervaciju.Sve prostorije imaju klima uređaje,bežični pristup internetu i kablovsku TV programe.Hotel se sastoji od 5 katova a pojedine smještajne jedinice imaju i balkone.
Ovaj dio teksta nije nikakva reklama već informacija za Ljubušake i Hercegovce da u Sarajevu postoji hotel čiji je vlasnik Ljubušak.Reklama za ovaj hotel nije potrebna.
WEB:www hotelvip.info

pasko3

Nikakvi egzodusi,egzili i azili ne mogu zaustaviti život!
Pjesma kaže:
„Ne spuštaj na prozore roletne
Osmehni se svakom ko te sretne
Veseli se uz naše stare pesme
Život da stane ne sme!“

.pasko4

4075 Posjeta 1 Posjeta danas