Na današnji dan. prije 22 godine, srušen je Stari most u Mostaru.

most-na-Neretvi-1-620x350

Tačno u 10:16 sati, uz zvuk sirene, bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom sa Starog mosta, danas je u Mostaru obilježena 22. godišnjica rušenja Starog mosta.
Učenici osnovnih mostarskih škola bacili su ljiljane sa Starog mosta, a simboličan skok pod nazivom “skok bez aplauza” izveo je član Kluba skakača u vodu “Mostari”, čime se podsjetilo na rušenje jednog od najvrjednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu i remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu.
– Ovo danas je jedno malo obilježje koje trebaju generacije i generacije da poštuju i prate, jer Stari most je dao veliki doprinos, ne samo Mostaru već cijeloj Bosni i Hercegovini i šire – kazao je u izjavi za novinare legendarni mostarski skakač Emir Balić, izrazivši nadu kako će novi napravljeni most trajati duže nego onaj srušeni.
– Današnjim “skokom bez aplauza”, Klub skakača u vodu “Mostari” željelo je odati počast i Starom mostu i svim žrtvama u proteklom ratu, uz poruku da sve ono što se tada dogodilo, ne treba se više nikada ponoviti – kazao je u ime Kluba skakača Saša Oručević, prenosi Fena.
Inače, mostarske gradske vlasti službeno obilježavaju samo godišnjicu obnove Starog mosta.
Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. – 1566. godine.
Most je obnovljen i svečano otvoren 24. srpnja 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.
Obnova Starog mosta trajala je sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 milijuna dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.
Po narudžbi osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, most je izgradio Mimar Hajrudin 1567. godine, a o graditelju sačuvane su samo legende.
Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, Most su djelimično oštetile srpske snage i JNA. Dana 9. novembra 1993. Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) je srušio Stari most, a u momentu rušenja bio je star 427 godina.
Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a. Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo.

 

1646 Posjeta 1 Posjeta danas