Dogovor podjelu gradi: Čović i Dodik obilježavaju Karadžićevu slavu 9. janura

EDINALATIF

Piše : Edina Latif

Kako to da dvoje sudija Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda Mato Tadić i Valerija Galić nisu tokom donošenja odluke o 9. januaru izjasnili se da je taj datum odnosno dio Zakona o praznicima RS neustavan, pitanje je koje se već danima postavlja u javnosti.

Šta je to čime su se rukovodili Tadić ( poslao pismeno svoje mišljenje jer nije navodno mogao prisustvovati sjednici) i Galić, pa su podržali uz dvoje sudija iz reda srpskog naroda, 9. januar inače, pravoslavni blagdan Svetog Stefana kao Dan RS i njenu krsnu slavu?

Ovdje je bitno napomenuti i da je 9. januar krsna slava Radovana Karadžića, čime se uz nastojanje da se prikaže kako je RS starija od države Bosne i Hercegovine koja je kako to Dodik i družina vole isticati nastala tek u Dejtonu, a RS puno prije, čuvaju tekovine i sjećanje na ovog zločinca. Kao i sve zločine i genocid počinjeni pod njegovom političkom dirigentskom palicom.

Vratimo se sudijama Tadiću i Galić. Logično je da će se izjasniti da je uredu da pravoslavni blagdan bude Dan RS jer njihov politički mentor i nalogodavac Dragan Čović je jedan od rijetkih nesrpskih političara koji već godinama odlazi u Banja Luku i pridružuje se svečanosti obilježavanja tog dana, koji itekako vrijeđa osjećanja i prava i Bošnjaka i Hrvata, jer se njime demonstrira kako je RS ekskluzivno vlasništvo samo jednog – srpskog naroda.

– Ovdje sam na poziv svog prijatelja, predsjednika RS-a Milorad Dodika, da na neki način budemo dio ovog slavlja, kazao je Čović jedne prilike dok je boravio u Banja Luci.

Predsjednik HDZ BiH već godinama je među rijetkim nesrpskim političarima koji dolaze na obilježavanje dana koji je kao praznik utemeljen u povodu odluke srpskih zastupnika u skupštini nekadašnje “srpske republike BiH” da 9. januar 1992. proglase republiku srpskog naroda u BiH i ultimativno zatraže njezin ostanak u zajednici sa Srbijom odnosno u krnjoj Jugoslaviji.

Taj je čin predstavljao uvod u rat u BiH koji je uslijedio nakon nepuna tri mjeseca.

Podsjećamo i kako je Dodik ove godine 9. januara na svečanosti u Banja Luci rekao da će Dragan Čović više biti član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nego Mladen Ivanić.

Čovićeva i Dodikova veza najčvršća je, i politička i interesna i privatna, koja postoji u BiH.

Svojim prisustvom na svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara u Banja Luci, gdje je ove godine dobio počasno mjesto u prvom redu Čović je dodatno dao još jedan čvrst argument svim političkim analitičarima koji tvrde da je ovaj dvojac dogovorio definitivnu podjelu države Bosne i Hercegovine, a u toj priči i Dodikovo nedvojbeno opredjeljenje da podrži Čovića u planu za stvaranje trećeg entiteta.

I ne smeta Čoviću što se pušta „Bože pravde“, i što su tu „četiri S“ koji su bili izgovor za protjerivanje i ubijanje i pripadnika njegovog hrvatskog naroda. Koga je to više briga za njih? Čovića zasigurno nije, a ni njegove sudije Tadića i Galić.

954 Posjeta 1 Posjeta danas