Smrt iza rešetaka : U Hagu umro osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir

tolimir4Osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir preminuo je u ponedjeljak navečer u zatvorskoj ćeliji pritvorske jedinice Haškog tribunala, gdje je odsluživao doživotnu kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina .

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo mu je u aprilu prošle godine kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa u BiH.

Majke Srebrenice: Važna je pravda

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović povodom smrti osuđenika za ratne zločine kazala je da njoj ništa ne znači da li je mrtav ili živ jer njihove “očeve, sinove, braću ništa ne može vratiti”.

“Meni ne znači ništa to da li je mrtav, živ, negdje otišao, prebacili ga u neku treću zemlju. Mene ne interesuje to. Nas interesuje istina, pravda i da se zločinci kazne. Naše najmilije ne može niko vratiti i nema para da ih može platiti”, poručila je Mehmedović.

Naglasila je da su “vjerovale u pravdu, a nje nema”. Mehmedović je ogorčena cjelokupnim sistemom procesuiranja i kažnjavanja ratnih zločinaca.

Vijest o smrti haškog osuđenika komentirao je i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

On je istakao da je pravda zadovoljena jer je postojala mogućnost i da bude oslobođen nakon odsluženja dijela kazne, što je postala praksa suda, prenosi agencija Anadolija.

“Doživotna od deset mjeseci za genocid. Međutim, osuđen je i pravda je zadovoljena”, komentirao je Tahirović.

Dodik: Tolimir bio patriot

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uputio je telegram saučešća povodom smrti generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira.

Dodik u telegramu navodi da je “sa žaljenjem primio vijest o smrti Tolimira“.

“General Tolimir kao patriota i visoki vojni starješina dao je veliki doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ostaće u trajnom sjećanju u narodu i Vojsci Republike Srpske. Ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje nego i za sav srpski narod. Iskreno saosjećajući u bolu koji vas je zadesio, upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća”, navedeno je u pismu predsjednika RS-a.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici Tolimira i Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

Cvijanović je istakla da je odlazak generala Tolimira veliki gubitak za porodicu, ali i za sav srpski narod, te da je sa žalošću primila vijest o njegovoj smrti, prenosi Srna.

Kriv za genocid

Pretresno vijeće je u decembru 2012. godine većinom glasova Tolimira proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, te za istrebljivanje, progon i nečovječna djela putem prisilnog premještanja. Vijeće je također utvrdilo da su ti zločini počinjeni kroz Tolimirovo učešće u dva udružena zločinačka poduhvata.

Cilj prvog poduhvata je bio da se od otprilike 11. jula do 1. novembra 1995. pobiju vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz enklave Srebrenica. Cilj drugog udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se od marta do augusta 1995. prisilno ukloni i deportuje stanovništvo Bošnjaka iz enklava Srebrenica i Žepa.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena je 15 dana nakon toga.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007, a u pritvor Međunarodnog suda prebačen je 1. juna iste godine. Suđenje je počelo 26. februara 2010.

Tribunal je 12. decembra 2012. nepravosnažno osudio Tolimira na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Prvostepenu presudu tročlano sudsko vijeće donijelo je većinom glasova, uz suprotno mišljenje suca iz Zambije Priscea Nyambea.

Presudom je potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid.

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, također optuženog za ratne zločine i genocid.

“Raspravno vijeće je većinski (…) utvrdilo da ste krivi za krivično djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida”, kazao je 2012. predsjedavajući Vijeća, njemački sudac Christoph Flugge čitajući obrazloženje presude kojom je utvrđeno da je, prema dokazima izvedenim na suđenju, na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana.

On je pojasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave, a ta je cifra, kako je rekao, bliža 6.000.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata političkog i vojnog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za krivična djela istrebljenja, ubistva, progona i prisilnog premještanja muslimana iz Srebrenice i Žepe od maja do novembra 1995. godine.

Samo u jednoj tački optužnice – za deportacije – nije dokazana krivica.

Sudac Flugge, koristeći riječi svjedoka, opisao ga je kao “desnu ruku” te “oči i uši” Mladića.

Presudom je utvrđeno da su masovna ubistva stanovnika Srebrenice i Žepe, ali i trojice bošnjačkih lidera u Žepi: Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te protjerivanja, zlostavljanja i patnje civila predstavljali genocid, jer su imali za cilj uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Mučili dječake

Sudac Flugge je kazao da je jedna od odlika počinjenog genocida bila i činjenica da su pripadnici VRS-a pod Tolimirovom komandom ismijavali i mučili dječake i muškarce “često samo zato što su pripadali islamskoj vjeri”, a neki su i primoravani da pjevaju srpske pjesme prije nego što su ubijeni.

Tužioci su kazali kako je Tolimir proveo zapovijed predsjednika RS-a Radovana Karadžića, također optuženog za ratne zločine i genocid, i generala Mladića da svi vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni tako što je isplanirao zločin. Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Mladićem te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba, bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

(Aljazeera)

1103 Posjeta 1 Posjeta danas