OKONČANA AKCIJA “LIŠTICA”: SIPA uhapsila 14 osoba osumnjičenih za šverc duhana

sipa_2Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva „Lištica“ koja je započeta jutros, slobode su lišili 14 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca.

Pretreseni su objekti na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva. Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duhana, oko 18 tona duhana u listu, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, dok pretresi na određenim lokacijama još uvijek traju.

U toku je privođenje osoba lišenih slobode u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu, a više osoba saslušava se u svojstvu svjedoka.

“Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražioci SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH, a današnje aktivnosti realizizovane su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona”, navodi se u saopštenju SIPA

Fena

1051 Posjeta 1 Posjeta danas