Vlada FBiH ima rješenje za nastavak izgradnje autoceste od Konjica do Mostara Vlada FBiH ima rješenje za nastavak izgradnje autoceste od Konjica do Mostara

autopVlada FBiH ima rješenje za nastavak izgradnje autoceste od Konjica do Mostara Vlada FBiH  ima rješenje za nastavak izgradnje autoceste od Konjica do Mostara Foto: Vijesti.ba Federalna direkcija Autoceste predložila je jeftiniju trasu dionice autoceste od Konjica do Mostara te novi model finansiranja ove najskuplje dionice na cijelom Koridoru 5c.

Portal „Slobodna Bosna“ došao je u posjed oficijelnih dokumenata iz kojih je vidljiva namjera Vlade Federacije BiH da nastavak autoceste od Konjica do Mostara gradi po posebnom modelu finansiranja poznatom pod nazivom BOT (Build-Operate-Transfer, odnosno izgradi-koristi-transferiraj).

Ideja o primjeni ovog modela za dionicu autoceste od Konjica do Mostara zapravo je potekla iz direkcije Autocesta Federacije BiH koja je u kontaktima s međunarodnim kreditorima zaključila da ne postoji spremnost međunarodnih finansijskih institucija za kreditiranje ove iznimno skupe dionice. Prema prvobitnom planu, dionica autoceste Konjic – Mostar Sjevera bila je položena tako da većim dijelom zaobilazi planinu Prenj i prati postojeću magistralnu cestu. Ukupna dužina trase u tom slučaju iznosila bi 53 km, od čega su 6 km mostovi i vijadukti, a skoro 21 km tuneli! Izgradnja ove dionice koštala bi više od 1,2 milijarde KM!

Kako ni jedna banka nije bila spremna kreditirati ovu skupu a niskoprometnu dionicu, direkcija Autoceste je odlučila korigirati trasu, kako bi snizila troškove njene izgradnje. Prema novoj varijanti, trasa autoceste prolazila bi dolinom Bijela i dalje kroz planinu Prenj, čime bi se trasa skratila za 18 km a troškovi gradnje skresali za oko 600 miliona KM!

Dužina trase po novoj varijanti između Konjica (Petlja Ovčari) i Mostara Sjever (Petlja Vrapčići) bi bila 35,160 km, sa 1,4 km mostova i vijadukata i 16 km tunela.

I u ovoj jeftinijoj varijanti, predstavlja najskuplju dionicu na čitavom Koridoru, što u znatnoj mjeri umanjuje izvodljivost Koridora u cjelini. U pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama vezano za izgradnju ove dionice (Tarčin – Mostar sjever) ukazano je da ne postoje minimalni elementi fizibilnosti, te zbog toga ne postoji ni spremnost međunarodnih finansijskih institucija za kreditiranje izgradnje te dionice.

Radi navedenog su Autoceste FBIH pristupile optimizaciji spomenute trase, a na osnovu Zaključka Vlade FBIH kojim je usvojeno Idejno rješenje trase autoceste koje prolazi dolinom Bijela i dalje kroz planinu Prenj. Prema usvojenom Idejnom rješenju, trasa autoceste koristi prirodne pogodnosti terena, prolazi kroz dolinu Bijela i kroz planinu Prenj, čime se trasa skraćuje za 18 km. Dužina trase po novoj varijanti između Konjica (Petlja Ovčari) i Mostara Sjever (Petlja Vrapčići) bi bila 35,160 km sa 1,4 km mostova i vijadukata i 16 km tunela.

Poredeći ukupne troškove potrebne za građenje ovih dionica došlo se do zaključka da bi se optimizacijom ove trase ostvarile uštede u iznosu od 309.000.000,00 eura.

No, čak i u slučaju da se odbaci skupa a prihvati jeftinija varijanta trase, ne postoji ni minimalna šansa da se osiguraju krediti EBRD-a ili EIB-a, ali postoje izgledi da se jeftinija trasa gradi po modelu BOT, dakle da neka kompanija investira vlastita sredstva, da izgradi dionicu i ubire prihod određeni broj godina nakon čega bi se dionica transferirala stvarnom vlasniku – Vladi Federacije BiH.

(Vijesti.ba / SB)

1061 Posjeta 3 Posjeta danas