Ratni zločini u Prozoru: Nikola Marić otkrio imena ubica

prozorSvjedočeći u svoju korist, optuženi Nikola Marić u petak je na ročištu u Sudu BiH izjavio da nije ubio zatvorenika Muniba Grcića u Srednjoškolskom centru u Prozoru, što mu je optužnicom Tužilaštva BiH stavljeno na teret. Marić je rekao da mu je izvjesni Marinko Bilić ispričao da je Dragan Jelić zvani Baltka pucao Grciću u leđa, i to bez ikakvog povoda, javlja Birn.

Drljina uloga

– To je mogao vidjeti i Zijo Jelovac zvani Štela, ali ga je Marinko Bilić povukao da ne vidi. S njima je bio i Ivo Bilić, a sva trojica su bili pripadnici livanjske Vojne policije – ispričao je on, dodavši da do tada nije ni čuo za Muniba Grcića.

Optuženi je pojasnio da je bio pripadnik Vojne policije koja je imala glavni stožer u Livnu, a da je u Prozoru još bila i Vojna policija brigade “Rama”. U unakrsnom ispitivanju optuženi je kazao da nema dokaza o pripadnosti Vojnoj policiji. Na samom početku rata, kako je kazao, bio je pri brigadi “Rama”.

Nikola Marić je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a optužen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, on je ubio Muniba Grcića u avgustu 1993. godine. Na teret mu je stavljen i nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru. Kao vojni policajac, Marić je, kako je kazao, učestvovao u privođenju lica bošnjačke nacionalnosti, ali i hrvatskih vojnika dezertera, a po naredbi zapovjedništva ili desetara, ali je negirao da je ikada učestvovao u mučenjima, ubistvima i drugim djelima.

On je naveo da se ne sjeća sela u kojima je privodio Bošnjake, osim sela Tolovac. Riječ je, kako je naveo, o planinskom selu, za koje se sumnjalo da se u njemu nalazi kamp s naoružanim bošnjačkim vojnicima. Na taj zadatak, prema riječima optuženog, osim pripadnika dijela Vojne policije, išli su i drugi vojnici.

– U selu smo zatekli civile, žene, djecu i nekog starijeg čovjeka, a ovi su pobjegli u šumu. Zvali smo ih da se predaju i govorili da im se ništa neće desiti. Dovikivali smo se moj desetar Žarko Zelenika i ja. Tada su ovi civili iz sela pobijeni. Znam da je Zoran Drljo zvani Zoka iz grupe Konjičana ubio momka koji je nosio kasetofon, jer se tako kasnije hvalio – rekao je optuženi.

Marić je pojasnio da nije vidio ubistva, ali da su se čuli pucnji, te da je kasnije u gradu i iz dokumenata Tužilaštva saznao da su svi ubijeni. On je naveo da nije nikome prijavio ovaj slučaj, jer je to bio posao desetara. Dodao je da žali sve ubijene, a posebno svoje. Na ročištu je kazao da je tokom rata izgubio dva brata i još nekoliko članova šire porodice.

Masovne grobnice

Također, rekao je da zna za tri masovne grobnice s područja Prozora, te da su u jednoj bili i članovi njegove rodbine ubijeni u Uzdolu.

– U periodu od novembra 1992. do oktobra 1993. mislim da sam ranio jednog Bošnjaka, a probao sam ga ubiti. To je bilo kad je bio Uzdol. Gori sve, kolje se narod, to je bilo obuci uniformu i idi. – kazao je optuženi.

Odbrana je na ovom ročištu, također, uložila 175 materijalnih dokaza, a nastavak suđenja zakazan je za 11. mart.

Crna uniforma

Marić je negirao i navode svjedoka da je nosio crnu uniformu, rekavši da misli da je osoba koja odgovara tom opisu HOS-ovac (Hrvatske oružane snage) Stipo Vidović zvani Stipura, koji je pripadao formacijama iz Tomislavgrada, ali je boravio u Prozoru kad je bio slobodan.

(Fena)

1348 Posjeta 1 Posjeta danas