Zadovoljni turistički radnici u hercegovačkom biseru: Mostar posjećen i u zimskom periodu

stari-grad-1Ako je suditi po onome što se zadnjih mjeseci moglo vidjeti u Mostaru, onda će nadolazeća turistička sezona u ovom hercegovačkom biseru biti na zavidnom nivou. Unatoč svim objektivnim poteškoćama, odrađuju se mnoge stvari koje za cilj imaju poboljšanje ukupne turističke ponude.

Za razliku od proteklih godina, ova zimska sezona u Mostaru je bila zadovoljavajuća, a stara gradska jezgra nije spavala zimskim snom kako je to ranijih godina bio slučaj.

Trgovci zadovoljni

Tokom cijele zime, zahvaljujući lijepom vremenu, grupe domaćih i stranih turista su pohodile Stari most i staro gradsko jezgro Mostara. To su nam potvrdili i u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona. Semir Temin, zamjenik direktora kantonalne Turističke zajednice, za Faktor kaže da je vrlo teško govoriti o statističkim podacima još uvijek, ali prema onom što je evidentno možemo biti zadovoljni brojem turista koji su posjetili ovaj dio Hercegovine.

– Kada su u pitanju zimske destinacije Hercegovine, s obzirom na to da nije bilo snijega, tu je sezona podbacila, no opet s druge strane ovo lijepo vrijeme koje se zadržalo tokom cijele zime je privuklo dosta turista u Mostar i cijelu Hercegovinu – kazao je Temin.

Na Starom mostu u Mostaru, te s obje njegove strane, Priječkoj čaršiji i Kujundžiluku, tokom našeg obilaska, povremeno se mogla vidjeti grupa stranih turista. Radnici u brojnim suvenirnicama, zanatskim radnjama i galerijama također kažu da su zadovoljni brojem turista u ovo doba godine.

Sejo Velagić, jedan od vlasnika suvenirnice, za Faktor tvrdi da je ovo bio dobar period, za razliku od nekih protekli čak se ni na zaradu ne može požaliti.

– Turista nije nedostajalo. Tu i tamo neko nešto kupi, pa se moglo fino preživjeti. Nismo morali zatvarati preko zime i čekati proljeće – kazao je Sejo.sejo velagicŠetajući dalje starom jezgrom, zaključili smo da je za ovo doba godine veliki broj objekata otvoren, a prodavačica Anisa Hadžić nam je kazala kako je veliki broj vlasnika dućana ostao preko zime.

– Bila je poprilično topla zima, pa je i život u starom dijelu grada živnuo. Solidno se moglo zaraditi. Preko zime se najviše prodaju neki sitni suveniri – govori nam Anisa.

Dugogodišnji problemi

Samir Temin se dotaknuo i dugogodišnjih problema koji kvare sliku Mostara, no kazao i kako se radi na suzbijanju istih. Problem prosjačenja u Mostaru još uvijek nije riješen.

Također pitanje nečistoće, lopova i divljih štandova godinama guši turizam, i ovoj temi će se razgovarati na sastanku sa relevantnim akterima grada Mostara.

Ono što je sigurno magnet za turiste su tradicionalni visinski skokovi sa Starog mosta. No, iako smo u kratkom roku postali top destinacija Evrope, bez dodatnih dobrih sadržaja teško je očekivati da zadržimo turiste na više dana, što je primarni cilj sezone.

(A. Bečić Šuta/Faktor.ba)

749 Posjeta 1 Posjeta danas