Hrvatska neće podržati treći entitet: Predsjedništvo BiH danas u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj

predČlanovi Predsjedništva BiH danas započinju dvodnevnu posjetu Republici Hrvatskoj, gdje će se susresti sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Hrvatskog Sabora Željkom Reinerom.
Hrvatska neće podržati treći entitet: Predsjedništvo BiH danas u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Zvanična posjeta počinje danas u 13 sati, kada će članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić razgovarati sa predsjednicom Kolondom Grabar-Kitarović, nakon čega će biti održan bilateralni sastanak delegacija.

Ova posjeta ocijenjena je kao veoma važna, jer Hrvatska sprema novu političku platformu za BiH, koja znači veći angažman Hrvatske, kao članice Evrospke unije (EU) na putu BiH prema EU. Zauzvrat će Hrvatska tražiti jačanje položaja Hrvata u BiH, u vidu poštivanja legitimiteta i ravnopravnosti, ali bez insistiranja na trećem entitetu, prenose hrvatski mediji.

Za novi pristup u odnosima prema BiH na putu u EU Hrvatska ima podršku Njemačke i SAD-a.

Na sastanku delegacija bit će riječi i o jačanju privrednih veza, a koje se odnose na razradu zajedničkih projekata u izgradnji Koridora 5C i Jadransko-jonske autoceste.

Da li će i u praksi doći do novog pristupa, Hrvatske prema BiH, i koliko će naša zemlja moći pratiti predložene projekte ostaje da se vidi. Ipak, jasno je da se postepeno mijenjaju odnosi između dvije susjedne zemlje, koji nisu više samo deklarativni.

Klix

891 Posjeta 1 Posjeta danas