Prije 70 godina Bošnjaci su u Francuskoj digli prvu pobunu unutar njemackog SS-a

Waffen-SS, 13. Gebirgs-Div. "Handschar"Francuska slavi bošnjacke antifašiste Francuski gradic Villefranche-de-Rourgeueu slavi 70. godišnjicu oružanog ustanka protiv njemackih okupatora koji su 17. septembra 1943. podigli Bošnjaci iz sastava 13. SS „Handžar“ divizije, predvodeni Feridom Džanicem i Lutfijom Dizdarevicem, a u saradnji sa francuskim pokretom otpora. Džanic i Dizdarevic su ubijeni prilikom gušenja pobune, a nakon pobune su streljani: Mujo Alispahic, Meho Memiševic, Alija Beganovic, Mustafa Moric, Sulejman Silajdžic, Jusuf Vucjak, Ismet Cefkovic, Uzeir Mehicic, kao i nekoliko Hrvata koji su ucestvovali u pobuni.

Paradoks je da u Villefrancheu, u cast ovog dogadaja, vec decenijama postoji ulica koja se zove “Avenue des Croates” (“Avenija Hrvata”), te da hrvatski zvanicnici ucestvuju na obilježavanju 17. septembra, svojatajuci ovaj slavni dogadaj koji pripada bošnjackoj antifašistickoj povijesti. Tako ce i ovaj jubilej obilježiti Francuzi i Hrvati, ali ne i Bošnjaci. Zato su zaslužni polupismeni bošnjacki lideri i ministri koji nemaju znanja, a ni hrabrosti, da pobunu iz Villefranchea rehabilitiraju kao dio bosanske antifašisticke kulture.

Ako Republici Hrvatskoj nije mrsko da krade tudu historiju i da bošnjacke heroje prikazuje kao svoje heroje, zašto bi nama u Bosni i Hercegovini bilo mrsko da jedan od najvažnijih dogadaja evropskog antifašizma smjestimo tamo gdje i pripada – pod okrilje bosanske antifašisticke baštine!?

1160 Posjeta 2 Posjeta danas