OSVRT NA PRILOG O POBUNI U VILEFRANSU .

6_villefranche_mairieLijepo je kad se neko sjeti i teme pobune u francuskom gradu Vilefransu , o cemu sam
Svojevremeno napisao i KOLUMNU na – ljubusaci.com. – ( FRANCUKA POBUNA
HRVATSKOG CVIJECA ) . U Francuskoj postoje tri Vilefransa , ovaj se zove :VILLEFRANCHE DE ROUERGUE .
.
Medjutim , ove godine je – 73 godine od Pobune , a ima tri godine ucevstvuju i Bosnjaci .
Naime , bas prije cetiri godine , zainteresirao sam neke Bosnjake za tu temu , i s njima otisao u Vilefrans , kao – v o d I c . Primio nas je i gradonacelnik Vilefransa i obecao nam da i mi
mozemo – svake godnine 17. Septembra , kad je zvanicna komemoracija grada Vilefransa ,
ucevstvovati ,  i to od 17 do 18,30 h. – i izvoditi svoj program . Od tada , kao sto ce to biti  i ove godine , Bosnjaci iz pariskog dzemata , njih tridesetak zasada – idu u Vilefrans i ostaju i na zvanicnoj komeoraciji , koja uvijek pocinje u 19h., uz prisustvo Amabasadora Hrvatske i BH . Prve godine su organizirali i prvu dzenazu za poginule i streljane u Vilefransu , i to na mjestu gdje je najveci broj zarobljenika – s t r e lj a n !…

pobunaDrustvo FRANCO-YOUGOSLAVE iz Pariza , bavilo se problematikom Pobune od 1985 do 1990  , a Fadil Ekmecic , savjetnik drustva , objavio je i knjigu : POBUNA BOSNJAKA U VILEFRANSU . Evropski institute ( INSTITUT EUROPEEN) , koji je izrastao iz drustva FRANCO-YOUGOSLAVE , priprema neobicnu knjigu , a to je DNEVNIK , koga ja vodio tadasnji gradonacelnik grada u vrijeme pobune , gospodin LUIS FONTANYES . To je jedna sveska od pedesetak stranica rukopisa , u kome su zabiljeazeni svi detalji Pobune –  i cija su autorska prava sada slobodna , a sadasnji gradonacelnik nam je obecao da cemo dobiti tekst tog DNEVNIKA , koji ce se , u knjizi , sastojati iz :

–    PREDGOVORA..
–    Rukpisa DNEVNIKA…
–    Stampanog teksta na francuskom jeziku i –
–    prevoda Dnevnika na Bosanski jezik !…
–    .
–     Tako je bar planirano . Imena Dobrotvora,  koji budu ucevstvovali u izdanju knjige , bit ce zabiljezeni u knjizi .  S obzirom da ce izdanje biti upuceno sadasnjim generacijama , ograniceni su prilozi za knjigu : PRILOG – ne moze biti manji od deset Eura , ni veci od 20 Eura .
–    .
–    Na kraju , interesantno je napomenuti da zvanicni grb grada Vilefransa ima,  kao motiv ima  – lj i lj a n e ! To je i prva pobuna protiv nacisticke vlasti , kad je grad Vilefrans postao PRVA SLOBODNA TERITORIJA U FRANCUSKOJ – doduse nakratko , ali znacajno za francusku historiju !…Radio LONDON je javio da je to i prva pobuna protiv nacisticke vlasti , a i – prva slobodna teritorija .
–    .

.
PS :
–    Grad Vilefrans je dodijelio 2000m kvadratnih zemlje , na kojoj se danas nalaze spomenici streljanih u Vilefransu , a interesantno je napomenuti da je to  jedinstven primjer da jedna drzava , tada Jugoslavija – ima zemljiste na svoje ime u Francuskoj .
Tako je to i danas , mada Jugoslavije vise nema !…Jedini svjedok streljanja je visoki
Golubarnik iz tog vremena , koga namjeravamo obnoviti – jer ga je nagrizlo vrijeme , a     i danas sluzi svojoj svrsi ! Golubovi koji i danas iz njega izlijecu , simbolicni su svjedoci koji – vjecno zive !

1226 Posjeta 2 Posjeta danas