Muslimani obilježavaju odabranu noć Lejletul-mi'radž

miradzMuslimani obilježavaju odabranu noć Lejletul-mi'radž 3
U džamijama u regiji i svijetu večeras će biti upriličeni prigodni vjerski programi povodom obilježavanja jedne od najznačajnih noći u islamskom kalendaru, noći Lejletul-mi'radž.

Medžlis islamske zajednice Sarajevo u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi'radž organizuje svečani program u džamiji Dobrinja II, nakon akšam-namaza, jedne od pet dnevnih molitvi muslimana.

Noć Lejletul-mi'radž za muslimane predstavlja noć putovanja poslanika Muhammeda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja, uzdizanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Pored toga, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Upravom za vjerske poslove, Gazi Husrev-begovim vakufom, fakultetima i medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom mubarek večeri Lejletu-l-miradža i Dana vakifa organizuje Večer Kur'ana.

Učesnici u programu su učači Kur'ana, predstavnici fakulteta i medresa Islamske zajednice koji svojim postignućima i rezultatima spadaju među najbolje učače Kur'ana na našim prostorima, a prigodno predavanje održat će prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Tokom programa podsjetiće se prisutni na razvoj odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, kao i na vrijednost vakifa koji su dali značajan doprinos uspostavljanju vakufa odgojno-obrazovnih i naučnih ustanova i razvoju Bosne i Hercegovine, kao i najzaslužnijih ovovremenih vakifa koji nastavljaju i unapređuju praksu dobročinstva na području naše domovine.
Anadolija

1223 Posjeta 1 Posjeta danas