Pariz: Nagrađeno svih šest inovacija iz BiH, Sašenko Sadiković dobio srebro

sasenko_sadikovicSvih šest inovacija članova Udruge inovatora Bosne i Hercegovine nagrađeno je na 115. Međunarodnom salonu inovacija Concours Lépine u Parizu.

Zlatnu medalju dobio je dr. Fikret Alić, izvanredni profesor na Strojarskom fakultetu u Tuzli, za tzv. “adaptivni toplinski izvor”, čiji su sastavni elementi tako koncipirani da osiguravaju uštedu električne energije u prostornom, vremenskom i temperaturnom smislu.

Time je ostvarena optimalna kombinacija, koja sinergijskim dejstvom osigurava i visoku energijsku učinkovitost ovih toplinskih izvora. S obzirom na jednostavnu montažu i demontažu, laku zamjenu oštećenih grijnih elemenata, veću pouzdanost u odnosu na bilo koje od postojećih toplinskih izvora – ovom se inovacijom otvara mogućnost raznovrsnih primjena, od industrije do domaćinstva.

Srebro je dobio Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, za sigurnosni sustav spriječavanja erupcije fosilnog petrola i plinova. Ideja se ogleda u balonima, poredanim od najmanjeg ka najvećem, polazeći od bušnog svrdla na dnu do komandne platforme na vrhu: u slučaju da donji, manji baloni, ne zaustave erupciju, u djelićima sekunde se napušu veći baloni, tako da se, barem teoretski, erupcija može spriječiti. Puno je primjera ovakvih erupcija, čije su posljedice uništavanje ljudskih života, biljnog i životinjskog svijeta, tehničkih sredstava u milijardskim vrijednostima i sl; primjenom ove inovacije spriječile bi se slične nesreće.

Brončanu medalju je dobio Asim Kadrić, iz Sarajeva, za samonosivi kišobran. Gornji, pokrivni dio, sličan je postojećim kišobranima, a suštinska novina se ogleda u produžnim, teleskopskim žicama, koje dosežu do prsa ili pojasa, gdje se stegnu opasačom. Svi poljodjelci, od kopača i sijača do berača, najbolje znaju koliko vrijedi kišobran koji ima omogućava rad objema rukama. Ova inovacija je privukla najveću pažnju posjetitelja, kao – modna novina!

Medalje Udruge francuskih inovatora i fabrikanata dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), Mato Bilić, Zenica (udice sa unutarnjim bodljama) i obiteljski trojac iz Kladnja, Ademir, Avdo i Emsad Halilović (nosač drena, katetera, infuzijskih posuda, koji bolesniku omogućava da se samostalno kreće).

Za 115-u godišnjicu Salona domaćin je izradio jubilarnu medalju, koju je dodijelio i Huseinu Hujiću, glavnom tajniku Udruge inovatora BIH, za 15 uzastopnih godina predstavljanja inovacija članova Asocijacije inovatora BIH na ovoj izložbi. Za proteklo deseljeće i pl, na izložbi “Concours Lépine” predstavljene su 184 bh. inovacije, od kojih je 156 nagrađeno.

ljubuski.info

1089 Posjeta 1 Posjeta danas