Bratunac Danas kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 13 žrtava

bratunacU Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju “Veljaci” u Bratuncu, danas će biti klanjana deseta kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 13 žrtava, od kojih sedam identificiranih i šest neidentificiranih.

Dženazu će iza podne namaza predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u pojedinačnim, zajedničkim i masovnim grobnicama na području Bratunca.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je najmlađa žrtva koja će biti ukopana maloljetni Hasmir Salihović ubijen u sedamnaestoj godini života. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući zajedno s posmrtnim ostacima osamnaestogodišnjeg Nermina Smajlovića koji će biti takođe ukopan na ovoj dženazi.

Čengić ističe da je riječ o potpuno spaljenim posmrtnim ostacima koji su identificirani na temelju klasične metode prepoznavanja, a pronađeni su u mjestu Skelani na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci Mirsada (Safet) Ščulića pronađeni su na lokalitetu Mravinjci, na području Bratunca, a ubijen je u 18-oj godini života. Posmrtni ostaci Mirfeta Suljića, koji je ubijen u dvadesetoj godini, pronađeni su na lokalitetu Voljavica, na području Bratunca.

Čengić navodi da su među žrtvama koje će biti ukopane na ovoj zajedničkoj dženazi i dvije žene. Muška Lemeš ubijena je u 48-oj godini života. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na lokalitetu Knezovi, na području Srebrenice. Fatima Osmanović rođena 1902. godine najstarija je žrtva koja će biti ukopana na dženazi u Bratuncu.

Posmrtni ostaci Nurije Rizvanovića pronađeni su na lokalitetu Glogova, na području Bratunca, a ubijen je u 65 godini.

– Osim sedam identificiranih žrtava bit će ukopani i posmrtni ostaci šest neidentificiranih žrtava. Riječ je o posmrtnim ostacima koji su ekshumirani iz masovnih grobnica Blječeva i Redžići na području Bratunca i na pojedinačnoj lokaciji u mjestu Suha takođe na području Bratunca. Sa ovih posmrtnih ostataka uzeti su koštani uzorci za DNK analizu i izolovan DNK profil, ali nema DNK podudaranja – navodi Čengić.

Dodaje da će neidetificirani posmrtni ostaci biti ukopani pod oznakama ekshumacije i obdukcije i ukoliko dođe do DNK podudaranja o tome će biti obaviještene njihove porodice.

Identificirane žrtve koje će biti ukopane u Bratuncu su:

1. Hasmir (Hamid) Salihović, rođen 1975. u Srebrenici;
2. Nermin (Idriz) Smajlović, rođen 1974. u Srebrenici;
3. Mirfet (Mehmed) Suljić, rođen 1972. u Bratuncu;
4. Mirsad (Safet) Ščulić, rođen 16.10.1973. u Bratuncu;
5. Muška (Hakija) Lemeš, rođena 1954. u Srebrenici;
6. Fatima (Ahmo) Osmanović, rođena 1902. u Bratuncu;
7. Nurija (Alija) Rizvanović rođen 1928. u Bratuncu.

(Vijesti.ba  / FENA)

895 Posjeta 1 Posjeta danas