Propaganda srbijanskih medija Propaganda srbijanskih medija

protestSrbijanski i mediji iz RS-a posljednjih dana koriste se svim propagandnim sredstvima kako bi spriječili ili umanjili proteste opozicije planirane za subotu u Banjoj Luci.

Za uvod zadužen je tabloid Kurir koji donosi izjavu Vučića preko cijele naslovnice: “U Srpskoj se sprema novi rat”, a nastavlja današnjom objavom “apela” patrijarha Irineja koji moli političare iz RS-a da otkažu najavljena okupljanja.

Izjave Vučića, uz pažljivo izabrane naslove, prenosio je i Blic, ali najdalje su otišle beogradske Večernje novosti.  Spomenuta novina na naslovnoj stranici “obavijestila” je da “Bošnjaci iz Bihaća spremaju haos na mitinzima u Banjoj Luci”.

Svi srpski neprijatelji

U tekstu se pozivaju na, očekivano, neimenovani izvor iz sigurnosnih službi Srbije. – Kako saznaju “Novosti”, grupa ekstremnih Bošnjaka iz bihaćke regije i huligani iz navijačkih grupa, uz logističku podršku pojedinih dijelova Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, planiraju da izazovu nerede na mitingu i kontramitingu i destabilizuju RS – navodi se u tekstu popraćenim slikom, očigledno, nekog Arapa u narodnoj nošnji.

Pošto ništa ne može proći bez antisrpske zavjere Zapada, i “Novosti” u tekstu navode da iza svega stoje obavještajne službe zapadnih zemalja koje situaciju žele iskoristiti za diskreditaciju aktuelne vlasti u Banjoj Luci.

Naravno, ništa ne može proći bez “eksperta za terorizam” Dževada Galijaševića, inače, dežurnog komentatora medija odanih Dodiku. Da se Galijaševiću žuri da što prije i na bilo kakav način diskredituje najavljene proteste, pokazuju i njegove kontradiktorne izjave, gdje za jedan medij upozorava na “ljude Bakira Izetbegovića”, a u drugom na “ekstremističku Oslobodilačku vojsku Kosova i pripadnike Islamske države iz Sandžaka“, te obavještajne službe Turske, Njemačke i Hrvatske. Drugim riječima, Galijašević optužuje sve i svakoga ko se ikada zamjerio Srbima, u nadi da će barem kod dijela stanovništva proraditi strah, ne bi li ostali lojalni Dodiku. Njegove izjave toliko su apsurdne da zvuče kao da dolaze od nekog sarkastičnog komentatora na društvenim mrežama.

Pripovijedač Galijašević

– Bosić je spomenuo ekstremne grupe iz Srbije, ali u Srbiji postoje samo dvije: Pripadnici OVK sa Kosova i iz Preševske doline, a drugo su pripadnici Islamske države iz Sandžaka. Koliko znam, te dvije opcije bi uglavnom podržale opoziciju, to jest Bosića. Ono što je po meni rizično za ovaj skup je snažno prisustvo obavještajnih struktura Turske i Njemačke, ali i vrlo destruktivno delovanje hrvatske obavještajne službe – rekao je Galijašević.

Kako kaže, motivi Njemačke i Turske leže u njihovom dogovoru oko destabilizacije RS radi pravljenja koridora od Njemačke do Turske i nazad, kako bi se Turska probila na Zapad, a Njemačka na Istok.

Svakako, Galijašević ne može izostaviti ni vehabije.

– Postojeće grupe vehabija već su pristigle u Banjaluku i ‘briju’ se. Mijenjaju fizionomiju kako u masi ne bi bili prepoznati – rekao je „ekspert“.

Ipak, za Blic Galijašević daje malo drugačije izjave, i dalje spominjući Njemačku, Tursku i Hrvatsku, ali ovaj put sve začinjava predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem koji, uz Ivanića i Bosića „želi razoriti sve ono što je Dodik napravio“.
avaz

891 Posjeta 2 Posjeta danas