Republika Srpska nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva

dodo Izjave Tomislava Karamarka (potpredsjednika Vlade Hrvatske) o tome kako je nastala Republika Srpska i podrška poređenju Banjaluke i Blajburga je neprimjerena za tako visoko rangiranog političara i pokušaj skretanja pažnje sa njegovih porodičnih afera u Hrvatskoj, izjavio je za “Nezavisne” Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da Srbi i Hrvati treba da nastave da njeguju dobre odnose unutar BiH, kao što dobre odnose, kako je istakao, treba njegovati i sa Bošnjacima. Što se tiče Srba i Hrvata, Dodik je napomenuo da Karamarko ne razumije te odnose u kontekstu BiH.

“Srbi i Hrvati su riješili svoje međusobne odnose. Srbi imaju Republiku Srpsku i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko ni Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način. Teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a odnose treba da nastavimo razvijati na najbolji način”, rekao je Dodik.

Rekao je da Srpska uvažava činjenicu da je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, posjetila Banjaluku, i da je tom prilikom s njom pokrenuo ozbiljan dijalog upravo da se teška pitanja iz prošlosti ostave institucijama, a da se grade dobri odnosi.

“Treba njegovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima nego i s Bošnjacima. Ali moram da kažem da čim neko u Srbiji progovori o stanju u BiH – nakostriješi se sva javnost u Sarajevu. Sada svi ćute, čak podržavaju Karamarka. A čim neko nešto kaže iz Srbije, ako to nije Čedomir Jovanović odmah je to dočekano na nož”, kaže Dodik.

Dodao je da Karamarku postavlja pitanje odnosa Hrvatske prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom protjerivanju iz Hrvatske, te oduzimanju njihove imovine, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u Republici Srpskoj, posebno uništenju Mrkonjić Grada, te navodi da je Republika Srpska nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu.

“Ako me pita na čemu je nastala Republika Srpska, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. Republika Srpska je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz istoriju uvijek bili suprotstavljeni”, rekao je Dodik.

“Nezavisne” podsjećaju da je Karamarko dao podršku biskupu Komarici u vezi sa njegovom izjavom da je Banjaluka današnji Blajburg zbog protjerivanja Hrvata iz tog grada tokom rata.

“Neka gospodin Dodik kaže koliko se Hrvata vratilo u srpski dio kojem je on predsjednik, koliko se Bošnjaka tamo vratilo, kako je uopće nastala ta kreacija. Dejtonski sporazum je zaustavio borbene aktivnosti, ali nije riješio probleme u BiH”, rekao je Karamarko.

Karamarkovim kritikama juče se pridružio i Petar Škorić, član HDZ-a i poslanik u Hrvatskom saboru iz dijaspore.

“O protjerivanjima i zločinima nad Hrvatima u BiH, čiji je broj prepolovljen u BiH, a samo iz Republike Srpske je protjerano više od 158.000 Hrvata, postoje brojni dokumenti i snimci, kao i niz sudskih presuda, koje srpski čelnici u BiH očito ne priznaju i ne dopuštaju niti da se to spomene, već su kao čopor vukova krenuli napadati i vrijeđati biskupa samo zato što se usudio izreći istinu”, napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

I biskup Komarica je nakon te izjave o Blajburgu rekao da nije želio uvrijediti srpske žrtve.

“Suosjećam sa svim žrtvama svakog naroda i sa svima koji su direktno ili indirektno pogođeni stradanjem svojih bližnjih”, poručio je Komarica i dodao da nikad nije negirao zločine i žrtve iz proteklih ratova, niti je pristajao na manipulisanje jednim ili drugima. On je naveo da je njegovo učestvovanje na godišnjoj liturgijskoj komemoraciji žrtava Blajburga bilo “ispunjavanje dužnosti katoličkog biskupa”.

Kardinal Vinko Puljić saopštio je juče da od međunarodne zajednice očekuje postavljanje pitanja jednakopravnosti Hrvata u Republici Srpšskoj, koju je nazvao “etnički očišćen prostor”.

Dragan Čavić, pak, bivši predsjednik Rrpublike Srpske, upitao je Komaricu zašto je 1994. godine organizovao odlazak Hrvata iz Banjaluke u Njemačku i druge zemlje.

Dodik: Hrvatske blokade Srbije ne doprinose boljim odnosima

Hrvatsko pokazivanje animoziteta prema Srbiji blokirajući njen put ka EU je nepotrebno i ne doprinosi boljim odnosima Srba i Hrvata uopšte, rekao je Dodik.

“Politika aktuelne vlade Hrvatske u tom pogledu ne doprinosi ukupnom razumijevanju među narodima, a nije ni pristojno da Hrvatska na taj način blokira napredak Srbije. A ako je Hrvatska mjera puta Srbije u EU, onda jadna je EU”, rekao je Dodik.

1000 Posjeta 1 Posjeta danas