Muslimani večeras obilježavaju 27. noć- Lejletu-l-Kadr

lejletPrema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, večeras je 27. noć ramazana koju muslimani u svijetu obilježavaju kao jednu od najvažnijih i najodabranijih noći u godini.

Te noći je počela objava Kur'ana i prve riječi upućene Muhammedu a.s. su bile „Ikre – uči“, a ova poruka, naredba, učenja odjeknula je vasionom  i nagovijestila vrijeme istine, vrijeme nauke i razuma, istinskog vjerovanja.

Iako se ne zna kada je tačno ova noć, poslanik Muhammed a.s. je samo približno odredio vrijeme pa je kazao da je to posljednjih deset dana  ramazana ili svake neparne noći, ali tragaoci za ovom noći traže suštinu kur'anske poruke, a to je, da im Kur'an bude životni stil i zakon.

Noć Kadr muslimani obilježavaju učenjem Kur'ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta, jer je Lejletu-l-Kadr noć najveće vrijednosti, priznanja,  noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH povodom obilježavanja ove mubarek noći bit će upriličena u Begovoj džamiji. Vaz će kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije Mensur ef. Malkić. Program u Begovoj počinje prije klanjanja teravih-namaza..

Inače, Islamska zajednica je ovu noć označila i kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

U Kur'anu se za ovu noć kaže: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane” (El-Kadr, 1-5.).

( FENA)

951 Posjeta 2 Posjeta danas