Na hadž ide 1.411 hadžija iz BiH: Evo kad polaze i gdje će biti smješteni

kaba-aa1Petu islamsku dužnost – hadž, ove godine obavit će 1.411 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sve hadžije putuju avionom. Prva grupa kreće na put iz Sarajeva do Medine 29. a druga 30. augusta.

Pripreme i organizacija hadža su u toku, a Kraljevina Saudijska Arabija je Bosni i Hercegovini odobrila dolazak 1.411 hadžija. Ured za hadž u BiH Rijaseta IZBiH je ispoštovao sve procedure koje su od njih zahtijevale nadležne institucije Kraljevine, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo hadža. vota je gotovo popunjena, a po riječima direktora Ureda za hadž i umru muderisa Nezima Halilovića ima još nekoliko slobodnih mjesta. Očekuje se uskoro viziranje pasoša, posebno pasoša hadžija iz dijaspore koji su izrazili želju da na hadž idu s bosanskim hadžijama.

Prošle sedmice su potvrđeni i slotovi za letove, odnosno dozvoljeno vrijeme slijetanja i polijetanja aviona, a bh. hadžije će turskim avionima u dva dana, sa po četiri aviona, 29. i 30. augusta otputovati u Medinu. U povratku je predviđeno da letovi budu 17, 18, 19. i 20. septembra iz Džede, javlja Radiosarajevo.ba.

U Medinu će bh. hadžije šest do osam dana biti smještene u hotelima Crowne Plaza i Ansar golden Tulip, na lokalitetu Merkezije i Džunubije.

S obzirom na to da su hadžije prošle godine bile zadovoljne smještajem, Ured za hadž i umru je učinio napore da i ove godine budu smješteni u istom hotelu, Le Méridien Towers, koji je od harema K'abe udaljen oko dva kilometara. Tom dionicom saobraćaju autobusi koji su 24 sata na raspolaganju hadžijama, tako da za tri minute hadžije stignu u haremu. S obzirom na brojne terorističke prijetnje u svijetu, muderis Halilović očekuje da će nadležni organi Kraljevine poduzeti sve mjere sigurnosti, i da će to biti na zavidnom nivou.

Iz godine u godinu starosna struktura odlaska na hadž se popravlja, i sve je više mladih hadžija, mladih bračnih parova.

„Hadž je najvažnije putovanje i treba se pripremiti i fizički i psihički. Jer hadž zahtijeva fizički napor, ali i čovjek mora biti svjestan da za vrijeme boravka i u Mekki i u Medini da nije na običnom mjestu, već se nalazi u dva sveta prostora, u dva harema, i ponašanje na tim mjestima mora biti posebno, jer su hadžije Allahovi gosti“, ističe Halilović.

Savjetuje hadžijama da se dobro pripreme za put, da se odmore i slijede savjete ljekara. Podsjeća također da se hadžije pri odlasku na hadž halale, oproste, osim s nekim lošim navikama, i s porodicom, familijom, prijateljima, komšijama. Želja i čast hadžije je da ga smrt zatekne na hadžu i da bude ukopan u blagoslovljenoj zemlji u Mekki i Medini, kojom prilikom mu dženazu klanja nekoliko miliona ljudi, hadžija.

1765 Posjeta 2 Posjeta danas