Izrael prijeti izgonom navijača Celtica, oni odgovaraju skupljanjem pomoći za palestinske izbjeglice i djecu

celtikCELTIC je u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka s 5:2 pobijedio izraelski Hapoel Beer Shevu 5:2.

Utakmica će se osim po sedam golova pamtiti i po škotskim navijačima koji su Izraelce provocirali sa stotinjak palestinskih zastava jer je Beersheba izgrađena na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Parkheadom se orilo “Sloboda za Palestinu”, te “Izrael je ubojica Palestine”, a UEFA je zbog navedenog otvorila istragu protiv Celtica, koji je prije dvije godine kažnjen s 20 tisuća eura jer su njegovi navijači protiv Reykjavika istaknuli jednu palestinsku zastavu.

Izraelska policija odmah je poručila da će na uzvratu, koji se igra večeras od 20.45 sati, primjenjivati “nultu toleranciju” prema isticanju palestinskih zastava te da će navijače Celtica koji pokušaju ući na stadion s njima, uhititi i deportirati iz zemlje.

“Zastave ćemo im naravno oduzimati. U Izraelu nije ilegalno posjedovati palestinsku zastavu, ali navijačko provociranje njome jest i to nećemo dopustiti.” poručuju iz izraelske policije te dodaju kako su već plijenili palestinske zastave kako bi spriječili nasilje na utakmicama arpaskih i izraelskih momčadi.

Navijači Celtica, Green Brigade, na prijetnje iz Izraela i disciplinski postupak UEFA-e odgovaraju skupljanjem donacija za palestinske žrtve izraelskih napada, prije svega djecu i izbjeglice. Iako im je plan bio sakupiti 15 tisuća funti, koliko iznosi standardna kazna za isticanje palestinske zastave na utakmici s izraelskim klubom, višestruko su ga premašili i došli do gotovo 90 tisuća.

Novac će biti usmjeren na dvije adrese: Medical Aid Palestine, koja liječničku skrb daje “najteže pogođenima sukobima, okupacijom i rasljevanjem” te centru Lajee, kulturnom i sportskom projektu za djecu u izbjegličkom kampu Aida u Betlehemu. Za njih će se kupiti nogometna oprema kako bi se osnovala momčad koja će se u lokalnom rangu natjecati pod imenom Aida Celtic.

Navijači Celtica poručuju da njihovo isticanje palestinskih zastava nije čin provociranja Izraela nego podrške i solidarnosti Palestincima, koji im je “donio poštovanje i podršku širom svijeta, ali i prijavu Uefe, koja palestinsku zastavu smatra provokacijom.”

“Kao odgovor na ovaj nizak i politički motiviran čin, odlučili smo pozitivno doprinijeti nogometu i zato smo pokrenuli kampanju prikupljanja novca .

844 Posjeta 1 Posjeta danas