Spisi iz Zagreba predati BiH: Hrvatska već dvije godine zna za istragu protiv bivših pripadnika HVO-a iz Orašja

plenkoO slučaju hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju danas će se izjasniti Hrvatska vlada, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je na što skoriji zajednički sastanak državnih vodstava Hrvatske i BiH.

Ratni komandant HVO-a u Orašju Đuro Matuzović i devet njegovih saradnika ostaju u pritvoru u Sarajevu, odlučio je jučer Sud BiH. Jednomjesečni pritvor im je određen zbog opasnosti od bijega i osnovane sumnje da bi boravkom na slobodi uništili dokaze i utjecali na svjedoke. Optužnica još nije podignuta, a sumnjiče se za zlostavljanje zarobljenika na više lokacija u Orašju i Donjoj Mahali 1992. i 1993.

Slučaj deseterice uhapšenih pripadnika HVO-a Orašje služi kao sredstvo razračunavanja različitih aktera u Hrvatskoj, od obavještajnih službi do Državnog odvjetništva, pa je postao i prvorazredno političko pitanje o kojem se svi moraju izjasniti, piše Jutarnji.hr.

Svi su zapanjeni i iznenađeni, iako hrvatske vlasti najmanje dvije godine znaju da Tužilaštvo BiH protiv čelnih ljudi HVO-a Orašje vodi istragu za ratni zločin, a popisi osumnjičenih sedam-osam godina kolaju internetom.

Jutarnji list posjeduje dokument hrvatskih obavještajnih službi od 17. jula 2014. s informacijom o istrazi Tužilaštva BiH protiv 28 pripadnika HVO-a u Orašju, Hrvata i Bošnjaka, te o drugoj istrazi protiv pripadnika 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu za razdoblje od marta do oktobra 1992. Na popisu je i Mato Baotić, koji je uhapšen u Orašju u julu prošle godine. U BiH mu se sudi zbog zlostavljanja i silovanja zatočenica u Donjoj Mahali kod Orašja.

Izvori Jutarnjeg lista tvrde da su obavještajne službe redovno svih ovih godina informirale državne vlasti o istragama koje vlasti BiH provode protiv pripadnika Hrvatske vojske i HVO-a. S tim su upoznati i aktualni premijer i predsjednica, a o svemu je detaljno upoznat glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Istražitelji iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA), gdje su proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat, saznaje Jutarnji.

(Faktor.ba)

883 Posjeta 2 Posjeta danas