“SB” OTKRIVA: Hastorov Prevent stvara najveću tvornicu kablova u jugoistočnoj Evropi!

nijaz_1

Adnan Teletović, direktor Preventove tvornice TKT iz Tomislavgrada, otkriva za Slobodnu Bosnu poslovne ciljeve Preventa na tržištu kablova nakon preuzimanja zagrebačke firme Elka.

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, sarajevska firma „Prevent“ u vlasništvu Nijaza Hastora ušla je u vlasničku strukturu hrvatske tvornice kablova „Elka“ koja će ubuduće poslovati u tijesnoj suradnji sa srodnom firmom iz BiH – Tvornicom kablova Tomislavgrad (TKT), čiji je vlasnik također Prevent.

I TKT prošle godine i Elku prije nepun mjesec dana Prevent je preuzeo preko svoje firme „Athabasca Investment Gmbh“ čije je sjedište u Njemačkoj a svoju podružnicu pod istim imenom ima i u Sarajevu.

Informaciju nam je potvrdio i Adnan Teletović, direktor Tvornice kablova Tomislavgrad, koji je u okviru Preventa zadužen za razvoj biznisa s proizvodnjom kablova.

Teletović nije želio otkriti visinu transakcije, ali je za Slobodnu Bosnu rekao kako Prevent namjerava u skoroj budućnosti preuzeti lidersku poziciju u proizvodnji kablova na cijelom tržištu jugoistočne Evrope.

– Tvornica kablova Tomislavgrad pokrenula je stratešku suradnju s Elkom, čiji će konačni oblik biti precizno utvrđen u idućih šest mjeseci. Ta je suradnja odraz vertikalne integracije Prevent grupe te procesa konsolidacije proizvođača kablova u jugoistočnoj Europi. Koristeći prednosti sinergije te konsolidirani i zajednički nastup na tržištu, Tvornica kablova Tomislavgrad i Elka činit će najvećeg proizvođača kablova u jugoistočnoj Europi – kazao je Adnan Teletović za Slobodnu Bosnu.

Prema njegovim riječima, Elka će biti okosnica poslovnih procesa između dvije firme te budućeg razvoja grupacije Prevent u industriji kablova.

– Jedinstveni portfelj proizvoda niskog, srednjeg i visokog napona značajna je komparativna prednost te će pridonijeti povećanju tržišnog udjela u Evropi, a svakako i otvaranju novih tržišta u razvoju. Elka je već sada vodeća firma za proizvodnju kablova na tržištima Hrvatske, BiH i Slovenije. Riječ je o firmi s dugom tradicijom koja trenutno zapošljava više od 280 radnika. Elka ima dvije tvornice – u Zagrebu i Zadru, s kapacitetima koji omogućuju godišnju proizvodnju od oko 25.000 tona gotovih proizvoda“ – rekao je Teletović.

Teletović kaže da je TKT vodeći proizvođač užadi u BiH i regiji te jedini proizvođač kablova omotanih čeličnom žicom u jugoistočnoj Evropi.

„U tri proizvodna pogona – u Tomislavgradu, Zagrebu i Zadru – trenutno radi oko 360 radnika a zajednički bruto promet TKT-a i Elke premašuje iznos od 130 miliona KM”, otkrio je Teletović i najavio veliku ambiciju poslovnog širenja na tržištu jugoistočne Evrope.

991 Posjeta 1 Posjeta danas