Izetbegović za HRT: Ne želimo praviti probleme u odnosima s Hrvatskom, bio bi to autogol

bakirČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbacio je navode da je bošnjačka politika na bilo koji način povezana s nedavnim uhićenjima pripadnika HVO-a u Orašju.

U intervjuu za Hrvatsku televiziju (HRT) Izetbegović je kazao kako zvanična politika u Sarajevu nije zainteresirana da se optužnice za ratne zločine koriste u političke svrhe i da se pravi problem s Hrvatskom. Za to, kazao je, nema nikakvog logičkog niti realnog utemeljenja.

“U Orašju su branitelji bili izmiješani, Hrvati i Bošnjaci. U nekim prvobitnim istragama tu je bilo pedesetak ljudi, i Bošnjaka i Hrvata. Zašto sada samo Hrvati, zašto tri dana nakon posjeta premijera Plenkovića, zašto na dan Svih svetih kada su Hrvati vrlo emotivni sjećajući se svojih preminulih, nemam odgovora na to pitanje, ali sasvim sigurno da se mene pita takva stvar se ne bi uradila”, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako treba pustiti sudove da rade svoj posao, a iz toga će se, kaže, vidjeti što su bile namjere uhićenja.

Izetbegović naglašava da odnosi s Hrvatskom jesu prioritet i da bošnjačka politika sebi ne bi “dozvolila autogol” koristeći to pitanje. Izetbegovićeva je generalna ocjena da su odnosi BiH i Hrvatske jako dobri, ali da mogu biti i bolji. Hrvatska bi, kaže on, mogla intenzivnije pomagati ostanak Hrvata u BiH, više investirati, a zalaže se i za veću ekonomsku suradnju i suradnju na evropskom putu BiH.

“Hrvatska je uticala na to da se promijeni redoslijed prioriteta i da se u odnosu na BiH prestane insistirati na teškim temama, da se ta prečka koju trebamo preći da bismo došli do kandidatskog statusa spusti. Uticaj Hrvatske u BiH je dobronamjeran i ne vidimo tu nikakvog problema”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o politici stranih sila u BiH Izetbegović je kazao da su SAD zainteresirane da BiH ide ka članstvo u EU i NATO-u, ali da je primjetan pad interesa nakon neuspjeha “aprilskog paketa“ ustavnih reformi. Za utjecaj Turske u BiH Izetbegović kaže da nije veliki, ali da je pozitivan.

Odbacio je ocjene da se SDA ne zalaže za evropski put BiH. Podsjetio je da je u proteklih 18 mjeseci, otkako državnu i federalnu vladu vode premijeri iz SDA, napravljen značajan iskorak prema članstvu BiH u EU. I sam se, kaže, dva puta izravno angažirao u kritičnim trenucima i pomogao da se problemi prevladaju. Prvi put kada je bila u pitanju prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a drugi put kada je trebalo dogovoriti Mehanizam koordinacije.

Izetbegović je pohvalio i učinak u provedbi Reformske agende.

“Pokazatelji su sasvim jasni. Imamo moratorij na zapošljavanje u državnim institucijama, a u realnom sektoru imamo 26.000 novih radnih mjesta u proteklih 18 mjeseci. Dakle, stvari se kreću u pravom smjeru. BDP raste najbrže u regiji, industrijska proizvodnja također. Izvoz raste, naročito iz federalnog dijela, tako da je Federacija BiH trenutno vjerovatno najbrže rastuća ekonomija u regiji”, istaknuo je Izetbegović.

Komentirajući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o podjeli BiH Izetbegović je kazao da je to zadnje na što bi pristali bosanskohercegovački patrioti.

“Ako institucije BiH, ako međunarodne institucije nadležne za to ne budu reagirale, onaj zadnji zid odbrane BiH bit će njeni patrioti”, kazao je Izetbegović, dodajući kako nitko ne bi trebao isprobavati tu njihovu spremnost.

Ističe kako Dodik pokušava ratne ciljeve ostvariti mirnodopskim sredstvima, što je neodgovorno. Kazao je kako Dodikovi problemi proizlaze iz teške ekonomsko-socijalne situacije u RS-u, odnosa s regionalnim i međunarodnim faktorom te sudovima.

Kada je riječ o trećem entitetu, Izetbegović je u intervjuu za HRT kazao da bi njegova uspostava također bila ostvarenje ratnog cilja mirnodopskim sredstvima. Podsjetio je da polovina Hrvata u BiH živi izmiješana s Bošnjacima te da je nemoguće povlačiti bilo kakve nove granice. Odbacio je mogućnost federalizacije ili konfederalizacije, ali i dodao kako treba riješiti problem izbora hrvatskih predstavnika u vlasti te da im Bošnjaci i Srbi ne smiju birati predstavnike. Ne slaže se s tvrdnjama da je Hrvatima u BiH teže i lošije nego ostalima. Naprotiv, kaže Izetbegović, mnogo je primjera pozitivne diskriminacije Hrvata u BiH.

Klix

1007 Posjeta 1 Posjeta danas