TRAVA IVA (Teucrium montanum)

iva-trava

Trava iva u narodu je poznata i kao dupčac ili gorsko smilje,koristila se za liječenje još u antičko doba.Među narodima Balkana vlada drevno mišljenje da podstiče mentalni i fizički oporavak poslije duge bolesti,kao i oporavak nakon teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti.

„Trava iva od mrtva pravi živa“, narodna je izreka,jer je po blagotvornim sastojcima zlata vrijedna.Raste na krševitim mjestima,brdima i planinama,a prepoznaje se po malim okruglim i poleglim busenovima.Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste.Cvjetići privlačne blijedožućkaste boje se javljaju od juna do septembra.Kada se iva bere,trebalo bi makar trećinu cvjetića ostaviti,jer pomažu da biljka lakše veže malu količinu zemlje na kamenjaru i spriječi njeno spiranje u kišnom periodu.

S obzirom na to da se lako čupa,nadzemni dio bi trebalo siječi oštrim makazama i tako je sačuvati.

Zbog izuzetne vrijednosti, pristalice narodne medicine insistiraju kod berača da je čuvaju i beru samo kao lijek.

Trava iva je izuzetno gorkog i oporog ukusa,jer sadrži obilje gorkih materija.U većim količinam sadrži tanin,metanol,petrolejski eter,kloroform,etilni acetat.Zbog specifičnih sastojaka je i u zvaničnoj medicini preporučuju za jačanje imuniteta.Pokazala se i kao odličan lijek protiv stresa,a gorke materije pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i crijeva.Djelotvorna je i kod bolesti usta i grla,raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj od ive liječi grčeve i čisti krv.Blagotvorno djeluje kod svih vrsta groznica,ali i dijabetesa.Tinktura pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči,jer podstiče stvaranje i bolji protok žučne kiseline.Spremljena u vidu kupke,povoljno djeluje na kožu, pogotovo ako su na njoj rane i druge vrste promjena.

U vidu balzama ublažava reumatizam, a prah od osušene biljke se koristi za razne tegobe.Narodni ljekari tvrde da djeluje protiv bakterija, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresija, izbacuje višak tečnosti iz organizma i čisti organizam.

Recept: Osušenu ivu sameljite u mlinu za kafu,a prah sipajte u čistu bočicu,u količini koja vam je potrebna.Dok traju zdravstvene tegobe,uzimajte 1 do 3 gr. Prije jela.Ovaj prah snažno podiže imunitet.

Izvor:Novosti-Život plus 2016.

7671 Posjeta 1 Posjeta danas