MASLINOVO ULJE-NAJZDRAVIJA NAMIRNICA

Maslinovo ulje se uvijek ubraja među najzdravije namirnice, a stručnjaci preporučuju da se što više koristi.

Mi vam danas otkrivamo poprilično iznenađujuća saznanja.

Često pitanje koje postavljaju oni što paze na zdravu hranu jeste treba li namirnice jesti u sirovom ili kuhanom obliku.Stručnjaci koji se zalažu za liječenje ishranom i alternativnim metodama tvrde da je konzumiranje većine sirove hrane ključ do zdravlja.

Hrana koja je što manje tretirana i termički obrađena je zdravija jer zadržava mnogo nutrijenata.Uprkos tome,većina ljudi hranu kuha i to koristeći neko od mnogih vrsta ulja koje možemo pronaći na tržištu.

Donosimo vam važna saznanja o maslinovom ulju.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je mononezasićena mast poznata po svojim ljekovitim svojstvima.Sastavni je dio zdravih dijeta.

Ipak,kada je u pitanju maslinovo ulje,veoma je važno znati da nije dobro za kuhanje i da bi trebalo da se koristi u isključivo sirovom(hladnom) obliku.

Zbog njegove hemijske strukture i velike količine nazasićenih masti,kuhanjem maslinovo ulje postaje podložno oksidativnim oštećenjima.Ali,maslinovo ulje kao i sirovo nosi određene rizike jer je veoma kvarljivo.Ispostavilo se da maslinovo ulje sadrži hlorofil koji ubrzava proces razgradnje i čini da ulje poprilično brzo užegne.

Maslinovo ulje nikako nemojte držati na svijetlom mjestu,jer svaki put kada je ulje izloženo svijetlosti ili vazduhu,ono oksidira, a hlorofil u ekstra djevičanskom ulju ubrzava oksidaciju nezasićenih masti.

Da zaključimo,korištenje pokvarenog(užeglog) ulja im više štete nego koristi i zato dobro pazite kako koristite maslinovo ulje.Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.Kupujte manje flašice koje će kraće trajati.

Kako biste sačuvali ulje od oksidacije,pojedinci savjetuju da u ulje uspete kap astaksantina koji je trenutni antioksidant.Isto tako možemo kapnuti i kap vitamina E ili luteina,ali će oni promijeniti boju ulja.

Kokosovo ulje se posljednjih godina sve više preporučuje od stručnjaka,jer sadrži najmanje zasićenih masti.Tropska ulja su vaša najzdravija alternativa.

Izvor:“Oslobođenje“;09.06.2018.

1123 Posjeta 1 Posjeta danas