Zasto “ljubuska trojka” mijenja stogodisnje ime vakufskom objektu Mejtefu?

Prilikom razgovora sa inspektorima Federalne inspekcije prije nekoliko dana, doznali smo jednu jako vaznu vijest, koju do sada niko od naroda u Ljubuskom nije znao.
Na razgovoru sa Federalnom inspekcijom koju su sacinjavali dva inspektora, bio sam ja (Faruk Jakic), dip.ing.arh. Hara Mahic, a ispred Medzlisa Ljubuski Mumin Elezovic.
Razgovarajuci o radovima koje smo uradili na objektu dzamije Zabljak spontano smo se dotakli i radova na Mejtefu.
U diskusiji se dotaklo pitanje dozvola za gradnju na Mejtefu, jer se radovi izvode na klizistu.
Inspektor je u jednom trenutku upitao Mumina: “ Mumine imate li potrebne dozvole”?
Mumin suti i onda kaze: “Mi cekamo papire da preimenujemo naziv “Mejtef” u “Sportsko rekracioni centar”. Pitali smo ga odmah:” Mumine zasto to radite?
Koga ste pitali da se Mejtefu mjenja ime?” Postavljam pitanje svima nama da li iko od Ljubusaka zna za ove radnje?
Zgradu Mejtefa odbor radi bez ikakve dokumentacije i dozvola i to im ne predstavlja nikakav problem. Njima je problem Zabljacka dzamija za koju ne treba nikakva dozvola, gdje su probali sto nacina da zaustave radove.
Da li je  iko iz nepostojeceg odbora iza koga se kriju,  glasao za ove sumnjive radnje?Mejtef je Vakuf, a vakufu niko nema pravo mjenjati ni ime ni funkciju.
Mumin nije znao odgovoriti koja ce biti svrha  Mejtefa, osim sto je rekao da ce tu biti igraliste za djecu.
O prostorijama koje se grade nije znao sta ce biti. Po Ljubuskom se prica  da ce tu biti sobe za izdavanje turistima.
Nadamo se da ce konacno  “trojka” objasniti muslimanima Ljubuskog sta rade “u njihovo ime.”
Pozivamo ovim putem efendiju Semsu Germica , predsjednika medzlisa Mumina Elezovica da se javno izjasne i objasne narodu sve detalje u vezi preimenovanja zgrade mejtefa da narod ne bi nagadjao o cemu se tu konkretno radi.
Doza zabrinutosti postoji, jer poznato je svima ako neko posjeduje zemljiste koje se vodi kao njiva ili basca mora taj naziv pravno preimenovat u gradjevinsko zemljiste da bi mogao tu graditi kucu.
Da li je i ovdje ista situacija ili se ime vakufa staro par stotina godina radi necijih interesa mijenja  u “Sportsko rekreativni centar”?
Sta se desava sa vakufskom zgradom Mejtefa?

 

1826 Posjeta 1 Posjeta danas